Protest în fața CEC: Congresul Comunităților Ruse și cetățenii cer deschiderea mai multor secții de votare

În aceste momente, în fața sediului Comisiei Electorale Centrale se desfășoară un protest organizat de reprezentanții Congresului Comunităților Ruse, alături de un grup de cetățeni ai Republicii Moldova,...

În aceste momente, în fața sediului Comisiei Electorale Centrale se desfășoară un protest organizat de reprezentanții Congresului Comunităților Ruse, alături de un grup de cetățeni ai Republicii Moldova, care solicită deschiderea unui număr mai mare de secții de votare.

Cei adunați cer alegeri corecte și scandează sloganuri împotriva guvernării pentru că ar deschide doar cinci secții de votare în Rusia, în timp ce la alegerile din 2020 au fost 17.

„Maia Sandu, îți este frică de vocea poporului?”, este unul dintre sloganurile afișate de protestatari în fața clădirii Comisiei Electorale Centrale.

„CEC, nu executa ordinele criminale ale guvernării”, „Moldovenii pentru alegeri corecte”, „Maia, nu vei fura voturile noastre”, sunt unele mesaje de pe pancartele protestatarilor.

„În cazul în care CEC nu își va anula decizia și nu va deschide mai multe secții de votare în Federația Rusă noi ne vom adresa președintelui Federației Ruse și Dumei de Stat și vom cere să nu recunoască rezultatele alegerilor prezidențiale și a referendumului”, a declarat Valerii Klimenco, unul dintre liderii Congresului Comunităților Ruse.

CEC a decis că la alegerile din 20 octombrie, pe teritoriul Federației Ruse vor fi deschise doar 5 secții de vot.

Breakingnews.md amintește că Partidul Socialiștilor a anunțat își dorește deschiderea unui număr mai mare de secții în Federația Rusă pentru alegerile din 20 octombrie. Formațiunea s-a adresat la Curtea de Apel Chișinău, după ce Comisia Electorală Centrală a hotărât să deschidă în Rusia doar cinci secții de votare.

Curtea de Apel Chișinău a respins ca neîntemeiată contestația Partidului Socialiștilor împotriva hotărârii Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea secțiilor de votare în străinătate la scrutinul din 20 octombrie, în partea ce ține de secțiile care vor fi deschise în Federația Rusă.

Alegerile prezidențiale, dar și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană vor avea loc la 20 octombrie 2024.

Pe data de 20 septembrie a început campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Cei patru candidați înregistrați până acum în cursa prezidențială, dar și cei 10 participanți la referendum pot desfășura din această zi acțiuni de agitație electorală. Candidații ale căror dosare se află în proces de examinare își vor începe campania electorală pe data la care vor fi înregistrați de către Comisia Electorală Centrală.

Așa va arăta buletinul de vot la alegeri:

  1. Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor;
  2. Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune Solidaritate;
  3. Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru;
  4. Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;
  5. Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni;
  6. Ion Chicu, desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării;
  7. Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
  8. Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
  9. Octavian Țîcu, desemnat de Blocul electoral „Împreună”;
  10. Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni;
  11. Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni.

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
In this article