Imensul baraj de lângă Herson, aruncat în aer

Un imens baraj construit în perioada sovietică din zona controlată de ruși în sudul Ucrainei a fost distrus marți, iar apa inundă câmpul de luptă, potrivit forțelor ucrainene...

Un imens baraj construit în perioada sovietică din zona controlată de ruși în sudul Ucrainei a fost distrus marți, iar apa inundă câmpul de luptă, potrivit forțelor ucrainene și ruse, transmite Reuters.

Cele două părți combatante s-au învinuit reciproc pentru distrugerea barajului aflat în amonte față de Herson.

Imagini video neverificate arată pe rețelele sociale o serie de explozii puternice în jurul barajului Kahovka. Alte videoclipuri arată apa care țâșnește printre rămășițele barajului, martorii din zonă exprimându-și starea de șoc, uneori folosind un limbaj licențios.

Barajul, înalt de 30 de metri și lung de 3,2 kilometri, a fost construit în 1956 pe râul Nipru, fiind parte a centralei hidroelectrice Kahovka.

Construcția reține 18 kilometri cubi de apă care este furnizată și peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și totodată centralei nucleare Zaporojie, care este tot sub control rusesc.

Armata Ucrainei a spus că forțele ruse au aruncat în aer barajul.

„(Barajul) Kahovka a fost aruncat în aer de forțele ruse de ocupație”, a spus comandamentul de Sud al Forțelor Armate ale Ucrainei marți pe pagina sa de Facebook.

„Amploarea distrugerii, viteza și volumul de apă, și zonele care probabil vor fi inundate sunt în curs de a fi clarificate”.

Agențiile ruse de presă au spus că barajul, controlat de forțele Moscovei, a fost distrus de bombardamente în timp ce un oficial instalat de Rusia a afirmat că a fost un atac terorist – exprimare folosită deseori pentru a acuza Ucraina de un atac.

Reuters nu a putut verifica imediat relatările niciunei părți de pe câmpul de luptă.

In this article