Ilan Șor: “Sandu acționează împotriva copiilor – răbdarea găgăuzilor a crăpat”

Locuitorii din toate localitățile Găgăuziei, împreună cu Bașcanul, Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare Dimitri Constantinov, deputatul Parlamentului Moldovei Alexandr Suhodolski, prim-viceguvernatorul Găgăuziei Ilia Uzun, vicepreședintele Comitetului Executiv, Victor...

Locuitorii din toate localitățile Găgăuziei, împreună cu Bașcanul, Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare Dimitri Constantinov, deputatul Parlamentului Moldovei Alexandr Suhodolski, prim-viceguvernatorul Găgăuziei Ilia Uzun, vicepreședintele Comitetului Executiv, Victor Petrov, șeful adjunct al Direcției de relații externe al Găgăuziei, Iurie Cuznețov, deputații Adunării Populare și alți reprezentanți ai autorităților găgăuze și personalități publice au ieșit să protesteze împotriva încercărilor autorităților Moldovei de a opri construcția parcului de distracții GagauziyaLand.

Pe parcursul lunii, diverse instituții controlate de guvern au inventat motive pentru a bloca lucrările de construcție. Noua încercare de a împiedica implementarea inițiativelor sociale ale blocului politic “Victorie” a provocat nemulțumiri acute nu numai în rândul conducerii autonomiei și al deputaților, dar și printre locuitori. Participanții au ieșit la acțiune cu lozinci “Sandu, stai departe de copiii noștri”, “Parcul pentru copii nu este pentru politică”.

„Paharul răbdării găgăuzilor s-a umplut. GagauziyaLand este despre copii. Și despre familii care își doresc prosperitate în țara lor. Autoritățile, care nu au investit niciun leu în construcție, ar fi putut să se bucure alături de locuitori. Autoritățile cinice și-ar fi însușit succesul. Dar regimul Sandu nu este capabil de nimic altceva decât de persecuții fără sens și fără milă. Prin intermediul „câinilor lor de lanț”, le-au aranjat constructorilor noștri un adevărat infern. Ei verifică fiecare cărămidă, fiecare pas pe care îl facem, fiecare mașină. Astăzi, paharul răbdării găgăuzilor s-a umplut până la refuz. Oamenii au ieșit la proteste pentru a-i arăta lui Sandu și concetățenilor, care lucrează împotriva copiilor lor, că este timpul să-și recapete chipul uman”, a declarat liderul blocului politic “Victorie” și filantropul Ilan Șor.

El a subliniat că este timpul să ne gândim la ziua de mâine, în care nu vor mai fi Maia Sandu și PAS, ci vor fi copii. Iar copilăria lor trebuie să fie fericită.

“Mulțumesc tuturor celor care s-au pronunțat astăzi în favoarea dreptului nostru comun de a crea GagauziyaLand. Chiar și cel mai surd dictator nu poate să nu audă vocea Găgăuziei. Împreună vom apăra dreptul nostru de a crea țara noastră de vis!”, – a adăugat Șor.

Acțiunile regimului Sandu au fost criticate de șefa autonomiei, Evghenia Guțul. Ea a declarat că guvernarea analfabetă a PAS nu a făcut nimic pentru poporul găgăuz sau pentru Moldova, ci doar împiedică inițiativele.

“Maia Sandu și PAS vor să-i lipsească pe copiii noștri de copilăria fericită. Noi cu toții tolerăm și acceptăm totul cu demnitate și luptăm cu ei, dar cum rămâne cu copiii? Cum rămâne cu părinții, cu familiile care, din vina lor, nu au cum să le ofere copiilor lor o copilărie fericită. În fiecare zi sunt controale, în fiecare zi sunt deranjați, iar noi suntem împiedicați de PAS, suntem împiedicați de guvernarea analfabetă, care nu a făcut nimic pentru poporul găgăuz, pentru întreaga Republică Moldova”, a spus Guțul.

La rândul său, șeful adjunct al Direcției relații externe a Găgăuziei, Iurie Cuznețov, a subliniat că autoritățile centrale folosesc toate pârghiile de presiune: nu-i lasă pe constructori să intre și verifică fiecare cărămidă. Locuitorii și conducerea Găgăuziei intenționează să apere GăgăuziaLand.

„Astăzi, este un dezastru. Altfel nu se poate de spus. Doar echipa noastră comună va putea să-i facă pe copiii noștri fericiți de deschiderea acestui parc. Suntem norocoși că suntem o echipă mare și avem oameni cărora le pasă de soarta națiunii noastre, a poporului nostru”, a declarat Iurie Cuznețov.

Alexandr Suhodolski, deputat și unul dintre liderii partidului „Renaștere”, a îndemnat să ne unim în jurul unei idei, care va contribui la salvarea Găgăuziei și a întregii Moldove:
“GăgăuziaLand, la fel ca și multe alte proiecte actuale din autonomie, este creat cu milioane de dolari, dar luați nu din bugetul țării, ci datorită echipei Bașcanului, echipei întregului bloc politic “Victorie”, atrași din străinătate, de la investitori privați. În același timp, președintele Maia Sandu, dimpotrivă, nu dă bani Moldovei, ci îi fură de la fiecare dintre voi”.

Victor Petrov, vicepreședintele Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, a vorbit despre importanța înțelegerii reciproce și a dialogului dintre autorități și popor: “De mult timp îndemnăm PAS să se așeze la masa de negocieri și să discute în comun contradicțiile dintre Chișinău și Comrat, dar în schimb ne alegem cu dosare penale, interdicții propriu-zise la proiectele economice, sancțiuni, hărțuirea transportului social, percheziții la aeroport. Găgăuzii nu au îngenuncheat niciodată în fața nimănui în istoria milenară a poporului lor – iar regimul ar trebui să știe asta! Cerem autorităților centrale din Moldova să revină în câmpul juridic și să nu-și pună opinia mai presus de lege!”

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, a remarcat că oricât de mult actualul regim nu ar încerca să creeze obstacole, GăgăuziyaLand oricum va fi finalizat.

„Nouă nu ne permit să lucrăm acei oameni, care în decurs de 4 ani nu au făcut nimic pentru țară. Oamenii trebuie să se recreeze, copiii trebuie să se odihnească, și aceasta ar fi normal în orice stat, dar nu la noi – iată așa lucrează conducerea noastră. Ei nu vor să vorbească cu oamenii. PAS se străduie să facă tot, ca noi să nu putem merge înainte, noi însă oricum trebuie să finalizăm ce am început și vom reuși”

“Sandu este cel mai rău președinte al țării noastre. Ea nu este doar un dușman al poporului găgăuz, ci și al poporului moldovenesc. Ea este împotriva celor care gândesc diferit. GăgăuziaLand – va fi!” – a declarat Ilia Uzun, prim-viceguvernatorul Găgăuziei.

Locuitorii din localitate, care au ieșit la proteste, susțin construcția GăgăuziyaLand și afirmă în unison că au nevoie de el, că își doresc un viitor mai bun pentru copiii lor și o susțin pe Bașcanul Evghenia Guțul, pe filantropul Ilan Șor, precum și opinia tuturor deputaților, activiști publici, care sunt pentru continuarea construcției parcului de distracții.

“Vreau să mulțumesc Bașcanului nostru pentru că a inițiat acest proiect, pentru faptul că copiii noștri vor avea măcar ceva în Găgăuzia noastră. Guvernul țării nu a făcut nimic pentru copiii noștri și pentru locuitori. Plecați din Găgăuzia, luați mâinile de pe copiii noștri!”, a declarat Anna, locuitoare a Congazului, mamă a trei copii.

Olga, o tânără mamă a trei copii, a mulțumit sincer autorităților locale pentru proiectele implementate pe teritoriul autonomiei: “Nu îndrăzneam să nasc un al patrulea copil, mi-a fost frică pentru că sunt aduse trupe. Noi suntem oameni pașnici, nu vrem să ne luptăm cu nimeni, mi-e frică să citesc știrile. Dar am decis să nasc al patrulea copil, pentru că cu guvernul nostru din Găgăuzia oferă speranța unui viitor fericit pentru copiii noștri. Eu vă cred, vă mulțumesc!”.

In this article