Ilan Șor: privarea de cetățenie de dragul Occidentului – o agonie, puterea înțelege că pleacă

Autoritățile țării au decis să retragă cetățenia persoanelor împotriva cărora alte state au aplicat sancțiuni. Acesta este un precedent revoltător și o încălcare a drepturilor omului, spune politicianul...

Autoritățile țării au decis să retragă cetățenia persoanelor împotriva cărora alte state au aplicat sancțiuni. Acesta este un precedent revoltător și o încălcare a drepturilor omului, spune politicianul și filantropul Ilan Șor.

“De fiecare dată ne gândim că autoritățile nu pot decădea mai mult, că au întrecut orice măsură. Acestea continuă însă să ne surprindă. Încă o limită a fost depășită. În prima lectură au adoptat un proiect de lege, care permite lipsirea de cetățenia moldovenească a celor împotriva cărora alte state au impus sancțiuni. Acest lucru este revoltător, nu doar din perspectiva încălcării tuturor normelor Constituției, dar și a dorinței fără de caracter de a ceda suveranitatea țării noastre statelor occidentale”, a declarat Șor.

În esență, cetățenia va fi revocată prin decizia altor țări. Este greu de găsit analogii pentru așa ceva. Apare întrebarea: dacă sancțiunile împotriva unui cetățean moldovean vor fi recunoscute ca fiind impuse în mod greșit, statul îi va restitui cetățenia și îi va plăti despăgubiri pentru daune morale?

“Pentru cei care nu înțeleg, explic: am trăit cea mai mare parte a vieții mele în Moldova, nimeni nu-mi poate lua cetățenia țării mele. Aceasta este o infracțiune din punctul de vedere al legilor moldovenești și a Convenției Europene privind cetățenia”, – a declarat Ilan Șor.
El a mai menționat că intenția de a lipsi oamenii de cetățenie trădează agonia regimului. “Autoritățile realizează că pleacă, dar, în cele din urmă, încearcă să facă lucruri care, după cum cred, le vor prelungi viața politică. Dar noi suntem siguri că nu îi va ajuta. Vom lupta, bineînțeles, împotriva acestei anarhii. Cu plăcere vom urmări cum acest caz se va prăbuși în instanță. Cel puțin, la CEDO”, a spus Ilan Șor.

In this article