lan Șor despre cazul lui Petic: violatorii și ucigașii trebuie supuși pedepsei capitalei, iar în R. Moldova trebuiesc instituite tribunalele

Președintele Partidului ȘOR, primarul de Orhei Ilan Șor optează pentru introducerea unor pedepse mai aspre pentru violatori și ucigași, inclusiv pedeapsa capitală. El s-a referit la emisiunea „Ora...

Președintele Partidului ȘOR, primarul de Orhei Ilan Șor optează pentru introducerea unor pedepse mai aspre pentru violatori și ucigași, inclusiv pedeapsa capitală. El s-a referit la emisiunea „Ora Primarului” de la Orhei TV și la cazul membrului PPDA, Gheorghe Petic, acuzat de viol și căruia i-au sărit în apărare colegii din Blocul ACUM – Maia Sandu și Andrei Năstase. Ilan Șor nu consideră corect ca un politician, mai ales care optează pentru justiție corectă, să încerce să pună presiuni asupra magistraților, transmite Breaking News.

Primarul de Orhei a fost solicitat să comenteze protestul de zilele trecute din fața Judecătoriei Orhei, când oamenii au manifestat împotriva lui Petic, adus în fața instanței respective, dar și a celor din blocul ACUM, care îi iau apărarea. „Oamenii sunt deranjați de faptul că Maia Sandu strigă pe la toate colțurile că este  pentru justiție corectă, și egală pentru toți, dar își permite să se implice și să facă presiuni asupra justiției în favoarea unui adept al său”, a explicat Ilan Șor acțiunea organizată de orheieni.

În același context, el a menționat că Gheorghe Petic, pentru gestul său, nu este demn de respect. „Ca bărbat, pot să vă spun că atunci când un om este acuzat de viol acesta nu este bărbat. Aceștia sunt niște creaturi josnice și eu personal aș fi mai dur cu ei decât justiția. Pentru așa fapte, în anii 90  ar fi fost pedepsit crunt”, a declarat Ilan Șor.

Totodată, el s-a pronunțat pentru introducerea pedepsei capitale pentru viol și omor. „Eu optez pentru introducerea pedepsei capitale în cazul violatorilor și ucigașilor”, a punctat Ilan Șor.

În acest context, Ilan Șor a vorbit și despre o altă reformă radicală și eficientă a justiției și anume utilizarea curților cu jurați pentru a stabili vinovăția sau nevinovăția justițiabililor. El dă asigurări că acesta este unul din prioritățile formațiunii sale pe care va insista să fie adoptat chiar din primele zile ale viitorului Parlament.

„Un punct important al programului nostru este instituirea curților cu jurați. Am promis că imediat ce vom ajunge la guvernare vom introduce curțile cu jurați. Asta e când oameni diferiți din diferite regiuni decid dacă persoana supusă actului de justiție este vinovată sau nu, iar judecătorul doar stabilește pedeapsa.  Credeți-mă, a doua zi vom scăpa de corupție”, a dat asigurări Ilan Șor. El a precizat că un atare sistem  este practicat în SUA, unde justiția este corectă.

„Vom adopta această lege de a introduce curți cu jurați chiar din primele zile ale viitorului Parlament, ca oamenii simpli să decidă vinovăția sau nevinovăția. Această reformă va schimba cardinal situația”, potrivit lui Ilan Șor.

Amintim că liderul PPDA de la Ungheni, Gheorghe Petic este acuzat de viol, iar dosarul său este examina la Orhei. Liderii PAS și PPDA îi iau apărarea lui Gheorghe Petic, ceea ce a înfuriat orheienii care au organizat miercuri o acțiune de protest la care au condamnat cele două partide pentru susținerea pe care o acordă lui Gheorghe Petic. „Prin susținerea lui Petic, Năstase și Sandu susțin violatorii”, cred oamenii. Aceștia au scandat lozinci și au venit cu pancarte cu mesaje împotriva violenței și violatorilor, cât și a blocului ACUM, creat de PAS și PPDA. „PAScuDa, bloc de violatori”, „Petic – violator”, „femeile din Orhei sunt împotriva violenței”, „Nu transformați violatorul în martir”, au fost mesajele orheienilor.

 

In this article


Join the Conversation