Ilan Șor a explicat ce se ascunde în spatele acordului AELS

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat acordul cu Asociația Europeană a Liberului Schimb (include Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția). Politicianul și omul de afaceri Ilan Șor a explicat de ce...

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat acordul cu Asociația Europeană a Liberului Schimb (include Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția). Politicianul și omul de afaceri Ilan Șor a explicat de ce acesta nu aduce beneficii economiei moldovenești. De asemenea, el a spus că businessul nu va avea niciun beneficiu de la acest document.

“Efectul economic al acordului AELS este nesemnificativ. Încă un document patetic, care nu va îmbunătăți în niciun fel viața cetățenilor Moldovei, nu va ajuta afacerile noastre. Exportul Moldovei în țările AELS reprezintă doar 0,8% din totalul exporturilor. Iar ponderea importurilor este și mai mică”, a declarat Ilan Șor.

El a adăugat că merele sau vinul moldovenesc aproape că nu vor ajunge în Elveția, la fel ca și, de exemplu, uleiul de floarea-soarelui. În plus, autoritățile închid întreprinderile moldovenești, fapt care împiedică desfășurarea exportului.

“Nu vom putea produce ulei – cea mai mare fabrică din Bălți și-a suspendat activitatea. Dar chiar și ceea ce a rămas, Europei nu-i trebuie”, a constatat politicianul.

Moldova are o perspectivă, dar aceasta nu are nimic comun cu ceea ce propune PAS. Ilan Șor consideră că este necesar de a acorda atenție vecinilor, care sunt gata să coopereze, a căror bunăstare este în creștere.

“În țările Uniunii Economice Eurasiatice vedem o creștere stabilă a PIB-ului – anul trecut a constituit 3,8% cumulat. Volumul producției industriale, a lucrărilor de construcții și cifra de afaceri a comerțului cu amănuntul sunt în creștere aici. Piața UEE are un potențial foarte mare pentru întreprinderile moldovenești. Și ceea ce este important – aici, cu adevărat, suntem așteptați”, a declarat Ilan Șor.

Moldova nu va fi niciodată percepută de UE ca un partener cu drepturi depline. Politicianul a îndemnat să nu permitem guvernului să transforme țara într-o colonie occidentală.

In this article