IGSU a dat start Campaniei de prevenire a cazurilor de prăbușire sub gheață

Ieri, 2 ianuarie 2019 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a dat start Campaniei de prevenire a cazurilor de prăbușire sub gheața subțire a bazinelor acvatice,...

Ieri, 2 ianuarie 2019 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a dat start Campaniei de prevenire a cazurilor de prăbușire sub gheața subțire a bazinelor acvatice, transmite Breaking News cu referire la politics.md.

Salvatorii vor monitoriza iazurile și lacurile din Republica Moldova pe parcursul sezonului rece a anului și vor atenționa cetățenii despre pericol prăbușirii sub gheață. În această dimineața zeci de oameni care au ieșit la pescuit pe lacul din localitatea Vatra au fost instruiți de către angajații IGSU. Aceștia i-au îndrumat pe oameni să respecte regulile de securitate, dar și i-au îndemnat să fie prudenți.

Potrivit specialiștilor, stratul de gheață devine un pericol pentru pescari și minori în timpul de iarnă în special cînd temperatura aerului oscilează între valori de minus și plus. Este strict interzis ca oamenii să iasă pe gheață dacă stratul format nu depășește 8-10 cm. Deteriorarea gheții, pune în pericol sănătate și viața oamenilor.

Totodată, salvatorii atenționează maturii să nu lase copii nesupravegheați în preajma bazinelor acvatice în timpul iernii. Mai mult, părinții sunt rugați să interzică strict copiilor schiatul, patinajul dar și ieșire pe gheață. În situațiile în care sînt observate persoane în pericol, trebuie apelat prompt Serviciul Unic de Urgență 112.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va continua Campania de prevenire a cazurilor de înec în perioada rece a anului în preajma mai multor rîuri și iazuri din țară acordînd o atenție deosebită siguranței minorilor în special pe parcursul vacanței de iarnă. Potrivit datelor IGSU, în anul 2018 patru persoane s-au prăbușit sub gheață bazinelor acvatice.

In this article


Join the Conversation