Igor Munteanu refuză să comenteze votul Pro-Rusia a lui Năstase

Deputatul Igor Munteanu refuză să comenteze votul Pro-Rusia a colegului său din APCE din blocul ACUM, Andrei Năstase, transmite Breaking News. „Vreau și aștept delegația de deputați din...

Deputatul Igor Munteanu refuză să comenteze votul Pro-Rusia a colegului său din APCE din blocul ACUM, Andrei Năstase, transmite Breaking News.

„Vreau și aștept delegația de deputați din Parlamentul R. Moldova ca să prezinte într-o conferință de presă motivele care au stat la baza acestei decizii. Nu eu am votat. Probabil că au existat anumite circumstanțe, favorabile pentru a vi se da anumite explicații într-o conferință de presă în câteva zile”, a declarat Munteanu.

Consiliul Europei a restabilit ieri dreptul de vot Federației Ruse la Adunarea Parlamentară (APCE), după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei.

Rusia a fost admisă la „masa” APCE în noaptea de luni, cu 118 voturi pentru, 62 împotrivă și 10 abțineri. Deputații din Ucraina, Georgia, Polonia și statele baltice au votat împotrivă.

La luarea acestei decizii au participat și trei deputați de la Chișinău, doi dintre care au votat în favoarea Rusiei – socialistul Vlad Bătrâncea și liderul PPDA Andrei Năstase. Deputatul PAS Mihai Popșoi a votat împotrivă.

Detalii: A. Năstase și V. Bătrâncea au votat pentru revenirea Rusiei în APCE

Ulterior Năstase spunea într-un live pe Facebook că votul dat pentru revenirea Rusiei la APCE nu a fost ușor. Acesta a încercat să-și justifice decizia prin faptul „ca APCE să poată exercita influența pozitivă asupra tuturor statelor”.

Detalii: Năstase încearcă să își justifice votul Pro-Moscova la APCE

La scurt timp președintele ucrainean, Volodimir Zelensky s-a arătat dezamăgit de decizia APCE prin care a fost restabilit dreptul de vot Federației Ruse la Adunarea Parlamentară, după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei. Decizie care de altfel a fost susținută prin vot și de deputații moldoveni Andrei Năstase și Vlad Bătrâncea.

Zelensky speră că decizia APCE nu a fost impulsionată de gânduri materiale dar anume cele declarate: apărarea drepturilor omului.

„Aș vrea să mai văd cum cei care au votat pentru revenirea delegației Ruse în cadrul asambleei să apere și să ceară altă revenire – revenirea marinarilor ucraineni care sunt acum ostatici”, mai scrie Zelensky.

In this article


Join the Conversation