Igor Grosu: „Parlamentul va vota în această săptămână noua componență a CSM din rândul non-judecătorilor”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a susținut o conferință de presă la care a prezentat proiectele de lege care vor fi examinate la următoarea ședință plenară a legislativului. Inițiativele...

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a susținut o conferință de presă la care a prezentat proiectele de lege care vor fi examinate la următoarea ședință plenară a legislativului. Inițiativele vizează reformarea sectorului juridic. Speakerul a anunțat că astfel de conferințe de presă vor fi organizate în fiecare săptămână în care deputații se vor convoca în ședință plenară.

În săptămâna curentă, vor fi examinate mai multe proiecte de lege care vizează reformarea justiției. Președintele Parlamentului a anunțat că vor fi numiți primii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul societății civile, dintre cei care au promovat pre-vettingul. „Din momentul adoptării hotărârii Parlamentului cu privire la numirea lor, CSM-ul va deveni funcțional. Chiar și în componență redusă, acesta va purcede la deblocarea anumitor procese, de exemplu, anunțarea concursului pentru suplinirea funcțiilor de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Îndemn repetat judecătorii, cei care sunt corecți, onești, să prindă la curaj, să iasă în față, să organizeze acea Adunare Generală, să participe la concursuri”, a menționat Președintele Parlamentului.

Pe agenda parlamentară din această săptămână se va regăsi și proiectul de lege privind reformarea Curții Supreme de Justiție, ce urmează a fi votat în lectura a doua. Tot în lectura a doua va fi examinată inițiativa legislativă care prevede evaluarea extraordinară a judecătorilor CSJ și a candidaților la această funcție. Deputații vor mai examina, în a doua lectură, proiectul de lege care vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate, după definitivarea proiectului în urma recomandărilor emise de Comisia de la Veneția.

Președintele Parlamentului a mai anunțat despre votarea, în prima lectură, a unui proiect de lege prin care se propune delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție, aceasta fiind una dintre cele nouă condiționalități UE, după obținerea de către țara noastră a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Șeful legislativului s-a referit și la pregătirea cadrului legal pentru crearea Curții Anticorupție. „Săptămâna aceasta va fi importantă pentru justiția din Republica Moldova”, a concluzionat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

In this article