Igor Dodon susține că Plahotniuc a fost ajutat de Candu și Iaralov în schema de fraudare a sistemului bancar

Președintele țării, Igor Dodon, susține că Vladimir Plahotniuc a fost ghidat în schema de fraudare a sistemului bancar de oameni bine școliți, precum Andrian Candu și Serghei Iaralov....

Președintele țării, Igor Dodon, susține că Vladimir Plahotniuc a fost ghidat în schema de fraudare a sistemului bancar de oameni bine școliți, precum Andrian Candu și Serghei Iaralov. Șeful statului a declarat, în cadrul emisiunii ”Secretele puterii” de la Jurnal TV, că acest lucru devine evident odată cu avansarea investigațiilor în dosarul furtului din sistemul bancar.  

”Acum, când detaliem și desfășurăm fir cu fir tot ce ține de furtul miliardului, de mai multe acțiuni care au fost în ultimii ani, evident că Plahotniuc cu capul lui să pună la cale toate acestea era imposibil. Trebuiau oameni școliți alături. Oameni care știau cum să pregătească actele legislative, ceea ce a făcut Guvernul în anul 2014. Am văzut că Procurorul General a declarat că se investighează foarte detaliat tot ce s-a întâmplat până în anul 2014. Evident că a fost consultat de cineva. De Candu, Iaralov. Nu știu, nu eram alături de ei să văd ce fac, atunci luptam în Parlament, în opoziție în 2013-2014”, a declarat Dodon.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a declarat că în cazul furtului bancar au existat patru mari etape. O primă etapă de fraudare a avut loc în perioada anilor 2009 – 2012, a doua etapă a avut loc atunci când pachetul majoritar al acțiunilor de stat în cazul BEM a fost cedat unor persoane. Cea de a treia etapă a avut loc în noiembrie 2014, iar etapa a patra presupune identificarea beneficiarilor.

Stoianoglo a anunțat că unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc. Organul de urmărire penală i-a înaintat lui Plahotniuc trei capete noi de acuzare: crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.

In this article