Igor Boțan: Opinia publică trebuie să fie foarte atentă atunci când atacă diplomații

„Opinia publică cred că trebuie să fie foarte atentă atunci când atacă diplomații și miniștrii noștri de externe, cum a fost în cazul lui Nicu Popescu și în...

„Opinia publică cred că trebuie să fie foarte atentă atunci când atacă diplomații și miniștrii noștri de externe, cum a fost în cazul lui Nicu Popescu și în cazul lui Aureliu Ciocoi, pentru că ei sunt funcționari de rang foarte înalt, dar atunci când iau cuvântul în spațiul public trebuie să ia în considerare și documentele oficiale la care Republica Moldova este parte și pe care le-a semnat.”

Părerea a fost expusă de analistul politic, Igor Boțan, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă din Moldova. Boțan s-a referit în special la Convenția din 21 iulie 1992 privind reglementarea pașnică a conflictului din raioanele de est ale Republicii Moldova.

„Acel document vorbește despre două părți implicate în conflict – Republica Moldova și Transnistria și vorbește despre Armata a 14-a, care este neutră și care a avut un rol, chipurile, în această reglementare. Și iată, dacă pornim de la acest document, sigur că miniștrii noștri de externe, precum Nicu Popescu, care a scăpat acea frază despre război civil… Dar cum altfel ar fi putut spune despre ceea ce am avut în Transnistria după semnarea acelui document, dacă în el se vorbește despre două părți implicate în conflict și e clar că acele două părți sunt Republica Moldova și Transnistria, document care stă la baza întregii reglementări transnistrene din ‘92 până în prezent? Și acest lucru trebuie luat în considerare și dacă am ajuns în 2020, sigur că nu trebuie să uităm de hotărârea Curții Constituționale din 2 mai 2017, care a stabilit că, de fapt, Transnistria este teritoriu ocupat.”, spune Boțan.

Igor Boțan susțin că pentru diplomați, mai ales pentru miniștrii de externe, este absolut necesar să ia în considerare și să vorbească pornind de la prevederile acestui document.

In this article


Join the Conversation