Ignatiev vrea ca Putin să apere 250.000 de ruși în Transnistria

Șeful așa-numitei diplomații de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, vrea ca Rusia să își intensifice acțiunile de securitate în Transnistria. Într-un interviu acordat presei ruse, oficialul separatist lasă de...

Șeful așa-numitei diplomații de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, vrea ca Rusia să își intensifice acțiunile de securitate în Transnistria.

Într-un interviu acordat presei ruse, oficialul separatist lasă de înțeles că, dacă Acordul din 1992 va fi denunțat de Chișinău, administrația regiunii vrea ca pacificatorii trimiși de Moscova să își exercite în continuare activitatea.

Declarațiile au fost făcute pentru publicația Izvestia. Ignatiev a vorbit în context despre apropierea țării noastre de NATO și sprijinul militar pe care îl primim, menționând că „singurul conflict al Republicii Moldova este cu Transnistria”.

„Am observat deja câteva inițiative transmise Parlamentului Republicii Moldova, Guvernului, privind necesitatea denunțării Acordului din 1992, care a marcat începutul operațiunii de menținere a păcii. Adică, autoritățile moldovenești sunt pregătite să distrugă mecanismul de menținere a păcii. Am vorbit în repetate rânduri despre asta. Poate exista o singură reacție pentru partea transnistreană – să fie asigurate în continuare pacea și securitatea pe malul Nistrului, în cadrul structurilor deja existente.

Chiar dacă Moldova încearcă să se retragă, credem că acesta nu va fi un motiv pentru a reduce operațiunea de menținere a păcii. Trebuie păstrată în orice caz, pentru că aici locuiesc aproape 250.000 de cetățeni ai Federației Ruse. Toți acești oameni au nevoie de protecție”, spune Ignatiev.

Oficialul rus a mai punctat că Tiraspolul nu amenință pe nimeni. El susține că regiunea este supusă presiunilor din exterior și că în regiune se vor „instrumente politice și diplomatice”, pentru a menține pacea.

In this article