Guvernul de la București va detașa în Guvernul de la Chișinău experți în procesul de aderare la UE pentru a consulta instituțiile din R. Moldova înainte de deschiderea negocierilor cu Bruxellesul.
Acest lucru a fost convenit astăzi de către premierii celor două state, Dorin Recean și Nicolae Ciucă, în cadrul întrevederii avute la București.
„Am discutat cu domnul Ciucă despre detașarea de la București, pentru consultarea instituțiilor noastre în procesul de aderare la UE, agricultură, transport, mediu, toate domeniile în care Bucureștiul are experiență de negociere și aderare. Această experiență este necesară la Chișinău și va facilita procesul de integrare a Republicii Moldova în UE. La fel, aceasta va deschide oportunitățile preaderării pentru societatea, dar și pentru mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean în cadrul conferinței de presă comune cu omologul său de la București, Nicolae Ciucă.
Șeful Guvernului de la Chișinău a subliniat că „era normal și firesc” ca prima sa vizită oficială de peste hotare să fie la București, România fiind principalul partener comercial al R. Moldova, ne-a ajutat să depășim criza energetică și rămâne avocatul nostru în toate instituțiile europene, astfel încât să putem avansa în parcursul european.
Dorin Recean a mulțumit României în mod special pentru suportul oferit toamna trecută Republicii Moldova și care a fost unul „determinant”.
„Din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, R. Moldova rămăsese fără surse alternative de alimentare cu energie electrică. Bucureștiul, împreună cu companiile energetice românești au fost alături de noi, ca de fiecare dată, și am reușit asigurarea cetățenilor noștri cu energie electrică. Un alt exemplu de susținere determinantă este gazoductul Iași – Chișinău, care a fost și este folosit în această perioadă și este hotărâtor în asigurarea alternativei pentru consumatorii de energie din R. Moldova”, a punctat oficialul din R. Moldova.
Prim-ministrul Dorin Recean a îndemnat oamenii de afaceri din România să investească în R. Moldova, mai ales în proiecte care țin de domeniul energetic.
„România este cel mai important partener comercial al R. Moldova. În acest sens, vin cu un mesaj pentru oamenii de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului pe care vreau să-i încurajez să-și extindă afacerilor și să folosească potențialul economic existent. În curând, vom avea chiar și piețele financiare integrate și, respectiv, piața financiară de la București va fi accesibilă în Chișinău. Oamenii noștri de afaceri vorbesc aceeași limbă, afacerilor noastre vorbesc aceeași limbă, iar prin transpunerea legislației europene, malurile Prutului devin și mai apropiate pentru mediul de afaceri. (…) Ne dorim atragerea investițiilor companiilor din România în sectorul energetic din R. Moldova și cred că acest domeniu are un mare potențial în colaborarea noastră. Am pornit discuțiile despre facilitarea încheierii unor contracte pe termen lung privind achiziția de energie electrică și gaze naturale cu companii din sectorul energetic de pe malul drept al Prutului, în scopul diversificării surselor și creșterii securității aprovizionării cu energie în stânga Prutului”, a detaliat premierul de la Chișinău discuțiile pe care le-a avut cu omologul său de la București.
Dorin Recean a făcut referire și la discuțiile purtate săptămâna trecută la București de către președinții Klaus Iohannis și Maia Sandu.
„Știm că Chișinăul nu este singur în fața provocărilor. Vreau să dau asigurări că R. Moldova își îndeplinește rolul de a asigura pacea și securitatea în regiune, având în vedere faptul că avem regiunea transnistreană. Guvernul pe care-l conduc este determinat să transforme instituțiile și economia statului pentru a le face puternice, reziliente și pregătite să contribuie decisiv la integrarea R. Moldova în UE”, și-a încheiat mesajul premierul R. Moldova.