CSE a alocat 260 milioane lei pentru compensarea facturilor la energie termică în lunile februarie și martie

Termoelectrica și CET-Nord urmează să primească, din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, 260 de milioane de lei în avans pentru compensarea facturilor la energie termică în lunile...

Termoelectrica și CET-Nord urmează să primească, din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, 260 de milioane de lei în avans pentru compensarea facturilor la energie termică în lunile februarie și martie. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale.

Potrivit autorităților, mijloacele financiare au fost distribuite în vederea asigurării necesarului de lichidități pentru achiziționarea păcurii de către Termoelectrica, 200 milioane, și pentru acoperirea decalajului de casă înregistrat de CET-Nord, 60 milioane, în perioada rece a anului, în baza prognozelor efectuate de operatori.

Dacă mărimea avansului va depăși suma compensațiilor acordate consumatorilor, companiile urmează să restituie soldul către Ministerul Muncii și Protecției Sociale. De asemenea, reieșind din impedimentele logistice, furnizorii de păcură vor fi scutiți de plata penalităților prevăzute în contractele cu SA Termoelectrica.

Totodată, membrii Comisiei au dispus să fie scutită de TVA cu drept de deducere livrarea a 3.000 tone de coajă de floarea-soarelui granulată, pentru acoperirea deficitului de biocombustibil solid în perioada sezonului curent de încălzire în circa 85 instituții publice din țară. Această măsură a fost luată pentru a susține realizarea obiectivelor politicii naționale în domeniul eficienței energetice și promovarea utilizării surselor regenerabile de energie.

In this article