Guvernul a inițiat negocierile pentru un nou program cu FMI: Sprijinul financiar din partea FMI este esențial pentru Moldova

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o întâlnire cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, în cadrul căreia au fost inițiate negocierile unui...

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o întâlnire cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, în cadrul căreia au fost inițiate negocierile unui nou program cu FMI. La ședința online a participat și guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

„Sprijinul financiar din partea FMI este esențial pentru Republica Moldova a cărei economie, în mod clar, a fost afectată de pandemia de COVID-19. Suntem gata să discutăm și să îndeplinim cele câteva puncte importante prevăzute în acordul de finanțare și să continuăm colaborarea. Mai ales că ultimul program cu FMI a fost îndeplinit cu succes”, a declarat premierul Chicu.

Timp de 2 săptămâni misiunea FMI va purta discuții cu autoritățile Republicii Moldova pe marginea unui program nou ambițios care se va desfășura în următorii trei ani (2020-2023). Acesta se va baza pe acțiuni de susținere a economiei, pe promovarea unei bune guvernanțe fiscale și financiare, consolidarea statului de drept, măsuri anticorupție și alte domenii.

Sprijinul financiar se ridică la 550 milioane de dolari. Cea mai mare parte din sumă va fi utilizată drept suport bugetar și o mică parte pentru completarea rezervelor valutare.

În cadrul întrunirii s-a discutat și despre instabilitatea politică din Republica Moldova care reprezintă singurul risc iminent ce ar putea împiedica îndeplinirea angajamentelor cerute de FMI. Astfel, misiunea va implica în discuții și unele forțe politice din Parlament.

În această ordine de idei, în luna septembrie Memorandumul urmează a fi discutat în cadrul bordului FMI.

In this article