Guvernul a aprobat măsurile de susținere a agenților economici

Guvernul aprobat, astăzi, măsurile de susținere a mediului de afaceri, în perioada de criză. Astfel, se instituie Programul de subvenționare a dobânzilor și Programul de rambursare a TVA....

Guvernul aprobat, astăzi, măsurile de susținere a mediului de afaceri, în perioada de criză. Astfel, se instituie Programul de subvenționare a dobânzilor și Programul de rambursare a TVA.

Potrivit documentului, valoarea maximă a creditului sau a creditelor pentru care se acordă subvenția constituie suma cumulativă a plăților salariale declarate de beneficiari la Serviciul Fiscal de Stat pentru lunile: decembrie 2019, ianuarie 2020 și februarie 2020.

Rata maximă a dobânzii nominale anuale ce urmează a fi subvenționată constituie 8,76% în monedă națională și 4,40% în valută străină. Achitarea subvenției se efectuează în baza cererii depuse la fisc.

Totodată, documentul prevede reducerea până la 15% a cotei TVA pentru HORECA.

Sursele de finanțare a Fondului de susținere a populației sunt: 50% din taxa de portabilitate a numerelor; 50% din taxa pentru modernizarea aeroportului; taxa pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă – în mărime de 2,5 la sută din venitul obţinut din vânzările aferente acestor servicii și altele.

Documentul urmează să treacă prin Parlament.

In this article