Gîlca: Alertă epidemiologică din cauza infecțiilor respiratorii și gripă

Numărul cazurilor de infecții respiratorii înregistrate în municipiul Chișinău continuă să crească. Potrivit șefului Direcției Generale Sănătate, Boris Gîlca, Capitala se află în alertă epidemiologică și a fost...

Numărul cazurilor de infecții respiratorii înregistrate în municipiul Chișinău continuă să crească. Potrivit șefului Direcției Generale Sănătate, Boris Gîlca, Capitala se află în alertă epidemiologică și a fost nevoie de identificat spații suplimentare pentru internări.

În ultima săptămână s-au înregistrat 163 de cazuri de gripă, dintre care 97 la copii, transmite breakingnews.md cu referire la agora.md.

„Avem o situație îngrijorătoare, raportările din cadrul spitalelor și instituțiilor de ambulatoriu ne spun că avem o adresabilitate sporită de internări cu infecții respiratorii, atât la copii, cât și la adulți. (…) Cu siguranță suntem în alertă epidemiologică, dacă nu în epidemie de gripă”, a declarat Boris Gîlca.

Astfel, în ultima săptămână s-a înregistrat flux sporit de internări, în special în cazul minorilor cu acuze de infecții respiratorii. Cele mai afectate sunt grupurile de copii cu vârsta de 5-14 ani, urmată de cei cu vârsta de 0-4 ani.

„Azi-dimineață, la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru copii, pe 100 de paturi sunt internați 110 copii, dintre care 67 cu gripă confirmată. Am desfășurat și continuăm să desfășurăm paturi suplimentare”, a declarat Gîlca.

Aceeași situație este înregistrată și la Spitalul de copii nr. 1, unde sunt internați 125 de copii pe 100 de paturi.

Totodată, șeful Direcției Generale Sănătate estimează că numărul de cazuri de gripă ar fi mai mare decât cel care se prezintă, întrucât nu toți medicii stabilesc această diagnoză.

„Estimările noastre spun că numărul cazurilor de gripă este mult mai mare, pur și simplu nu toți medicii au posibilitatea să dea teste de laborator pentru confirmare și nu toți medicii de familii, din anumite considerente, raportează simptomatica de gripă”, a spus Gîlca.

Autoritățile municipale estimează că numărul cazurilor ar putea crește până la sfârșitul lunii ianuarie, iar ulterior să înceapă perioada de regres.

In this article