Găgăuzia a celebrat sărbătoarea națională Hederlez

Găgăuzia a celebrat sărbătoarea națională Hederlez. Aceasta simbolizează trezirea naturii și începutul unui nou sezon agricol. Festivitățile populare de anvergură s-au desfășurat pe teritoriul fermei de cai “At-Prolin”...

Găgăuzia a celebrat sărbătoarea națională Hederlez. Aceasta simbolizează trezirea naturii și începutul unui nou sezon agricol. Festivitățile populare de anvergură s-au desfășurat pe teritoriul fermei de cai “At-Prolin” din Ceadîr-Lunga, sub patronajul bașcanului Evghenia Guțul și cu sprijinul filantropului și marelui prieten al Găgăuziei Ilan Șor.
“Îi felicit pe toți cu ocazia sărbătorii noastre preferate. Haderlezul este imaginea poporului găgăuz. O sărbătoare a muncii, a dragostei pentru pământul natal, a cinstirii tradițiilor străvechi, a cordialității și ospitalității. Astăzi ne împărtășim unii altora abilitățile noastre, ne bucurăm de mâncăruri delicioase, cântece și dansuri. Ne bucurăm să avem oaspeți din toată Moldova”, a declarat Evghenia Guțul.
Programul a inclus distracții folclorice, curse de cai pentru premiul Bașcanului, degustare de bulgur – principalul fel de mâncare din bucătăria națională, și spectacole ale grupurilor de creație din autonomie. La festival a dominat o atmosferă de ospitalitate sinceră, coloritul găgăuz inedit putea fi simțit peste tot. Locuitorii și oaspeții Găgăuziei l-au întâmpinat călduros pe Bașcan, i-au oferit flori, suveniruri și s-au fotografiat împreună.
Evghenia Guțul a vizitat expoziția de meșteșuguri populare împreună cu ambasadorul rus Oleg Vasnețov și consulul general al Turciei la Comrat Adnan Hayal. De asemenea, printre oaspeții de onoare ai sărbătorii s-au numărat ambasadorul Ungariei, Sándor Szabó, ambasadorul Turciei, Uygar Mustafa Sertel, deputații în Parlamentul Moldovei Reghina Apostolova, Vasile Bolea, Alexandr Suhodolski și alți reprezentanți ai blocului politic “Victorie”.
Oleg Vasnețov și-a exprimat admirația pentru ceea ce a văzut la această sărbătoare și încrederea că cooperarea cu Rusia va avea un efect fructuos asupra dezvoltării autonomiei.
“Faptul că se păstrează o astfel de tradiție, din punctul meu de vedere, este foarte important pentru educația tinerei generații. Cu toții am văzut cum recent delegația Găgăuziei a fost la Moscova. Aceasta este o dovadă că obiectivele stabilite de conducerea Găgăuziei de a dezvolta o interacțiune cuprinzătoare, o cooperare cuprinzătoare cu Federația Rusă se realizează încet. Spun cu prudență încet, pentru că astfel de lucruri nu se fac dintr-o dată, dar acest pas încrezător inspiră speranța că perspectiva este foarte bună”, a declarat ambasadorul rus în Republica Moldova.
În acest an, un număr record de spectatori au venit la Ceadîr-Lunga pentru a sărbători Hederlez. Practic, aici s-a adunat întreaga Găgăuzie, au fost mulți oaspeți din toată țara.
Pentru copii a fost organizat un orășel de divertisment. Toate atracțiile au fost gratuite. Bașcanul le-a urat bun venit tuturor celor prezenți și i-a îndemnat să păstreze tradițiile găgăuze.
“Vorbiți-le copiilor și nepoților voștri despre Găgăuzia, despre tradițiile noastre, vorbiți-le mai des în limba lor maternă. Învățați-vă prietenii din alte țări să vă salute în limba găgăuză. Purtați cu mândrie identitatea noastră găgăuză”, a spus Evghenia Guțul.
Principala surpriză a sărbătorii a fost reprezentația renumitului artist din Macedonia Riko Sanchez, care a interpretat hiturile de aur ale celebrei trupe “Gipsy Kings”.

In this article