Furtuna de zăpadă din SUA: zeci de morți și mii de zboruri anulate

O furtună de iarnă masivă continuă să lovească o mare parte din Statele Unite ale Americii (SUA) cu vreme de iarnă brutală – ducând la cel puțin 49...

O furtună de iarnă masivă continuă să lovească o mare parte din Statele Unite ale Americii (SUA) cu vreme de iarnă brutală – ducând la cel puțin 49 de decese la nivel național. Părți din vestul statului New York-ului au fost îngropate de până la 43 de centimetri de zăpadă, lăsând vehiculele blocate și lipsa energiei electrice pentru mii de oameni, scrie CNN.

Furtuna de zăpadă, care a lovit SUA în week-end-ul de Crăciun, continuă cu un cod galben de vreme severă pentru 250 de milioane de americani. Ninsorile abundente, viscolul care a atins o viteză a vântului de peste 100 km pe oră și temperaturile care au scăzut cu 30 grade în jumătate de oră au provocat moartea a 49 de oameni. Mii de americani au fost blocați în trafic, iar vehiculele de urgență și de recuperare trimise în ajutor au rămas și ele blocate în zăpadă.

Zboruri aeriene anulate

Peste 15 mii de zboruri aeriene din SUA au fost anulate de la începutul furtunii de zăpadă.

Guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, a declarat pentru CNN că furtuna este „cea mai devastatoare furtună din istoria lungă și istorică a orașului Buffalo„. Căderile abundente de zăpadă și condițiile de viscol au făcut drumurile impracticabile cu vizibilitate zero, au înghețat substațiile de energie electrică și au lăsat cel puțin 17 persoane din întregul stat decedate până duminică seară.

Vestul statului New York este înecat în zăpadă groasă cu „efect de lac”, care se formează atunci când aerul rece se deplasează peste apele calde ale Marilor Lacuri, la doar o lună după ce regiunea a fost lovită de o furtună de zăpadă istorică, relatează CNN.

Furtuna a atras comparații cu celebrul viscol din Buffalo din 1977 – o furtună puternică care s-a soldat cu 23 de morți. Totuși, această furtună a fost mai feroce decât viscolul din 1977, a declarat Mark Poloncarz, directorul executiv al comitatului Erie. „A fost pur și simplu îngrozitoare, și a fost îngrozitoare timp de 24 de ore la rând„.

Multe orașe și localități rămân acoperite de zăpadă groasă. Pe intervale separate de 24 de ore, nivelul zăpezii este în Baraga, Michigan – 42,8 de centimetri de zăpadă, în timp ce Henderson Harbor, New York – 40,8 de centimetri de zăpadă.

In this article