Furculiță: Tăcerea PAS despre furtul miliardului în campania electorală ne face să credem că se simte cu „pufușor pe botișor”

Liderul fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță, susține că discuțiile despre frauda bancară și întoarcerea miliardului furat cetățenilor a rămas astăzi doar în agenda socialiștilor, celelalte formațiuni care concurează...

Liderul fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță, susține că discuțiile despre frauda bancară și întoarcerea miliardului furat cetățenilor a rămas astăzi doar în agenda socialiștilor, celelalte formațiuni care concurează astăzi pentru a accede în Parlament au uitat cu desăvârșire despre această problemă.

Deputatul a declarat că, în special, este stranie tăcerea PAS la acest subiect. În opinia socialistului, asta face să se creadă că mulți exponenți ai acestui partid, inclusiv actualul președinte al țării, se simt cu ”pufușor pe botișor”, luând în calcul că au făcut parte din guvernele implicate în frauda bancară.

”Cazul furtului miliardului a rămas doar pe agenda PSRM, în platformele electorale nu prea auzim despre discuții referitoare la problema respectivă și facem concluzii că sunt în prezent implicate forțe politice în lupta politică, care au, cum se spune la moldoveni, pufușor pe botișor în această întrebare, fiindcă mulți exponenți care sunt astăzi în partidul care are șanse să acceadă în parlament au fost în guvernele care au decis acordarea acestor împrumuturi, care au dus la extragerea banilor din bănci și plecarea lor peste hotare. Este un lucru cert, este un lucru dovedit. Anume din această cauză acest lucru nu este pus în capul lucrurilor, se utilizează mai mult un slogan electoral generalist – lupta cu corupția. Lupta cu corupția are o concretică, sunt organele corespunzătoare, competente care pot această luptă să o execute”, a spus deputatul.

Corneliu Furculiță a menționat că frauda bancară nu s-a produs într-o singură zi, dar a urmat o perioadă de pregătire.

”Noi o estimăm începând cu anul 2013 a fost pregătit schimbul cadrului legislativ care a permis ca acest lucru să aibă loc, chiar imediat înainte de ziua alegerilor din 2014 a fost o ședință a guvernului în care s-a votat eliberarea acelor bani și garanții pentru bănci, în 2015 a urmat a doua oară acordarea acestor împrumuturi băncilor și garanțiilor date, lucru care specialiștii finanțiști au spus foarte clar: acest lucru de către experți, inclusiv din exterior, se urmărea, se știa, doar că nu s-au luat măsurile necesare, fiindcă sistemul financiar este un sistem strict internațional, nu poate să plece din Republica Moldova nici un dolar și nici un euro fără ca să cunoască o structură internațională, fiindcă sunt conturi corespondente care se află peste hotare”, a menționat parlamentarul.

Deputatul a declarat că sunt cunoscuți făptașii și actorii din vârful acestei piramide.

”Unul este Vladimir Plahotniuc, care s-a aflat, așa, în expulzare din Republica Moldova, inclusiv în Statele Unite ale Americii. Întrebarea este: de ce n-a fost extrădat? (…) Alt actor important care a fost printre organizatori este Vladimir Filat, este aici pe loc, el cunoaște cu lux de amănunte. Alt actor care a pregătit este primul ministru de la acel moment, dl Iurie Leancă, de asemenea, guvernatorul Băncii Naționale la acel moment, care avea două mașini de serviciu, ca să nu se strice una, procurorul general care era atunci, CNA care era atunci, alte instituții…”

Furculiță a amintit că PSRM a fost prima formațiune în 2014 care a bătut alarma și a organizat mitinguri la care a anunțat despre crima financiară care se produce în țară.

Amintim, la inițiativa deputaților PSRM a fost votată o lege prin care cetățenii nu mai erau impuși să recupereze prin taxe și impozite banii furați din sistemul bancar. este vorba despre aproape 25 de miliarde de lei. Președintele Maia Sandu însă a refuzat să promulge această lege.

In this article