Franța și Ucraina semnează un acord bilateral de securitate pentru sprijin militar și civil pe termen lung

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au semnat vineri seara, la Paris, un acord bilateral de securitate menit să garanteze un sprijin civil şi...

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au semnat vineri seara, la Paris, un acord bilateral de securitate menit să garanteze un sprijin civil şi militar pe termen lung pentru Ucraina în plin război cu Rusia.

Potrivit acordului, Franţa se angajează să acorde în 2024 „până la trei miliarde de euro” ajutor militar “suplimentar” Kievului, după un sprijin pe care îl estimează la 1,7 miliarde în 2022 şi la 2,1 miliarde în 2023.

Parisul menţionează în special o consolidare a “cooperării în domeniul artileriei”.

Acordul prevede şi “furnizarea unei asistenţe globale Ucrainei” pentru “restabilirea integrităţii sale teritoriale în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, “descurajare activă şi măsuri care trebuie luate în faţa oricărei noi agresiuni” din partea Rusiei, precum şi un “sprijin” pentru aderarea Kievului la Uniunea Europeană şi “interoperabilitate cu NATO”.

“Franţa confirmă că viitoarea aderare a Ucrainei la NATO ar constitui o contribuţie utilă la pace şi stabilitate în Europa”, se arată în acest nou pact.

sursa

In this article