Franţa marchează un secol de la moartea ‘părintelui’ turnului Eiffel

Centenarul morţii lui Gustave Eiffel (1832-1923), “părintele” celebrului turn care îi poartă numele la Paris, va fi marcat prin mai multe evenimente pe parcursul anului 2023, au anunţat...

Centenarul morţii lui Gustave Eiffel (1832-1923), “părintele” celebrului turn care îi poartă numele la Paris, va fi marcat prin mai multe evenimente pe parcursul anului 2023, au anunţat joi descendenţii inginerului şi operatorul turnului, potrivit AFP.

 

“La sfârşitul secolului al XIX-lea, construirea unui turn de 300 de metri în inima Parisului, cel mai înalt din lume la acea vreme, era o provocare incredibilă, era de ordinul science-fiction-ului”, a declarat entuziasmat Jean-Francois Martins, preşedintele SETE (Societe d’Exploitation de la Tour Eiffel), la care primăria Parisului deţine 99% din acţiuni.

Evenimentele se vor desfăşura în perioada mai – noiembrie. La Paris, vizitatorii turnului vor putea plonja în lumea lui Gustave Eiffel cu ajutorul unui tur imersiv în cadrul căruia inginerul le va apărea pentru a spune povestea construcţiei sale, potrivit Agerpres.

În această vară, o expoziţie va fi instalată în piaţa din faţa monumentului, iar în toamnă, turnul va fi teatrul unui spectacol care va combina muzica electro şi arta digitală. Un timbru cu efigia lui Eiffel va fi, de asemenea, comercializat începând cu 27 martie.

Pe lângă realizările lui Eiffel din Franţa (viaductul Garabit, armătura Palatului Galliera, domul observatorului din Nisa, podurile din Bordeaux şi Chinon etc.), în lume există alte câteva sute de structuri proiectate de el şi de echipele sale.

Printre acestea se numără armătura emblematicei Statui a Libertăţii din New York, podul peste Duero din Porto, gara din Budapesta, poduri în China, Vietnam, Egipt sau Bolivia şi biserici în Peru şi Chile.

Reuniţi într-o asociaţie, descendenţii inginerului au depus o cerere pentru ca rămăşiţele pământeşti ale acestuia să fie transferate la Panthéon. “Gustave Eiffel a făcut ca imaginea Franţei să strălucească în întreaga lume pentru că nu a încetat niciodată să inoveze. El întruchipează Franţa industrială şi a fost un lider cu idei sociale avansate”, a pledat stră-strănepoata sa, Myriam Larnaudie-Eiffel.

Turnul Eiffel a primit 6,2 milioane de vizitatori în 2022 pentru o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro – potrivit SETE – şi îşi obţine 80% din venituri din vânzarea de bilete.

In this article