Fostul președinte al Băncii de Economii, condamnat la 10 ani de închisoare

Fostul președinte interimar al SA „Banca de Economii” a fost condamnat la 10 ani de închisoare, fiind învinuit de săvârșirea infracțiunii de delapidare a averii străine, în proporții...

Fostul președinte interimar al SA „Banca de Economii” a fost condamnat la 10 ani de închisoare, fiind învinuit de săvârșirea infracțiunii de delapidare a averii străine, în proporții deosebit de mari și în interesul unui grup criminal organizat (art. 191 alin.(5) din Codul penal).

Potrivit Procuraturii Anticorupție, cauza penală a fost disjunsă din cauza penală, obiectul de investigație a căreia cuprinde sustragerea bunurilor în perioada 2013-2014 în sumă de 100 de milioane de dolari, care aparțineau SA „Banca de Economii” de către un grup criminal din care fac parte persoane publice, persoane cu funcții de demnitate publică, persoane fizice și juridice.

Conform materialelor, în perioada iulie 2013 – septembrie 2014, deținând funcția de președinte interimar al SA „Banca de Economii”, fiind membru al grupului criminal și acționând în interesele acestui grup, având atribuții de organizare a activității băncii și de asigurare a utilizării raționale a fondurilor financiare ale Băncii de Economii, a falsificat șapte ordine SWIFT – (ordine de plată efectuat prin sistemul internațional de plăți) și, fiind coautor, a sustras din instituția financiară, mijloace bănești în sumă de 100 milioane dolari SUA.

La data de 11 martie 2021, cauza penală pe numele său a fost transmisă spre examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Judecarea cauzei a durat trei ani, inculpatul nerecunoscându-și vinovăția de comiterea faptei incriminate.

Astfel, prin sentința din 29 ianuarie 2024, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunii de delapidare a averii străine în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 10 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în domeniul financiar bancar pe un termen de cinci ani.

Totodată, a fost admisă acțiunea civilă și dispusă încasarea din contul condamnatului în beneficiul SA „Banca de Economii”, în proces de lichidare, prejudiciul material în sumă de 100 milioane dolari SUA, convertiți în moneda națională cu aplicarea cursului oficial al leului moldovenesc valabil la data executării sentinței.

Instanța a menținut sechestrul pe ½ din bunurile ce aparțin condamnatului în valoare de aproximativ patru milioane de lei, în vederea garantării recuperării prejudiciului. De asemenea, au fost încasate din contul condamnatului în beneficiul statului cheltuieli judiciare în sumă de 32.550 de lei.

Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

In this article