Fost comandant de pluton din Donețc, Ucraina, remunerat cu 150.000 ruble rusești anual – condamnat la închisoare în Moldova

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță condamnarea unui cetățean al Moldovei pentru infracțiunea mercenariat în Donețc, Ucraina, în perioada 2016-2021. Bărbatul este din raionul...

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță condamnarea unui cetățean al Moldovei pentru infracțiunea mercenariat în Donețc, Ucraina, în perioada 2016-2021.

Bărbatul este din raionul Strășeni și are vârsta de 34 de ani. În baza probelor acumulate de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, acesta a fost reținut la revenirea în țară, la punctul de trecere a frontierei de la Sculeni și supus investigațiilor. Inculpatul și-a recunoscut vinovăția la comiterea infracțiunii de mercenariat, manifestată prin participarea lui în conflictul armat din Ucraina, prin contribuirea la secesionarea regiunilor separatiste Lugansc și Donețc ale Ucrainei.

Inițial, acesta s-a înrolat în formațiunea militară „Pervaia Slaveanscaia Brigada” a autoproclamatei republici Donețc, în cadrul căreia a participat la conflictul militar în calitate de ostaș. Ulterior, acesta a fost avansat în calitate de comandant de batalion, iar mai apoi – comandant de pluton în telecomunicații. Potrivit declarațiilor inculpatului, acesta era remunerat lunar, iar totalizat suma anuală constituia 150.000 ruble rusești.

Așa cum acesta și-a recunoscut vinovăția, potrivit legii a beneficiat de o reducere a pedepsei și a fost condamnat la trei ani și șase luni închisoare. Bărbatul a fost plasat sub arest până la intrarea în vigoare a sentinței pronunțate vineri, 11 noiembrie 2022.

In this article