Finlandezii au construit un uriaș și elaborat sistem de tuneluri și buncăre sub capitală, de frica rușilor

Invazia pornită de Vladimir Putin în Ucraina a convins Finlanda că este momentul să adere la NATO. Totuși, amenințarea este veche și a determinat Finlanda să înceapă în urma cu...

Invazia pornită de Vladimir Putin în Ucraina a convins Finlanda că este momentul să adere la NATO. Totuși, amenințarea este veche și a determinat Finlanda să înceapă în urma cu șapte decenii să sape în piatră, în subteranul capitalei, o uriașă rețea de tuneluri. Lucrările continuă și în prezent.

Finlandezii au început construcția sistemului lor de tuneluri încă din anii 1950, însă lucrările continuă chiar și în prezent.

Este vorba de un sistem amplu și elaborat de tuneluri și pasaje. O mare parte este spațiu public, iar unele dintre camere arată ca niște terenuri de sport, însă roca de granit est încă vizibilă.

Spațiile pot fi transformate în așa fel încât în fiecare cameră să adăpostească 1.500 de oameni în trei zile.

Tunelurile se întind pe sub străzile din capitala Helsinki și fac parte din apărarea civilă. Finlandezii spun că nu este neapărat vorba de o amenințare din parte Rusiei – sistemul de tuneluri și buncăre ar proteja în fața unei lovituri nucleare, unui atac chimic – „ar putea fi orice”, însă finlandezii vor să fie pregătiți. Singura amenințare reală din regiune vine dinspre Rusia, însă.

Spațiile sunt echipate cu paturi suprapuse și echipament militar.

Pot încăpea până la 700.00 de oameni, mai mult decât întreaga populație a orașului, dacă este nevoie. Astfel, Helsinki este mai avansat din acest punct de vedere decât orice alt oraș european.

Deși împart o graniță foarte lungă cu Rusia și se pune problema dacă Rusia este o amenințare pentru Finlanda, ei spun că iau în considerare cel mai rău scenariu și sunt pregătiți.

Sursa: digi24.ro

In this article