Fermierii moldoveni pleacă la Bruxelles: Vom prezenta problemele grave

Ședința Comisiei privind rezolvarea revendicărilor agricultorilor protestatari a fost amânată de către ministrul Vladimir Bolea pentru ziua de vineri. Despre aceasta au anunțat membrii Asociației Forța Fermierilor, care...

Ședința Comisiei privind rezolvarea revendicărilor agricultorilor protestatari a fost amânată de către ministrul Vladimir Bolea pentru ziua de vineri.

Despre aceasta au anunțat membrii Asociației Forța Fermierilor, care au precizat că pentru agricultori „fiecare zi contează”.

„Suntem indignați de abordare în zeflemea din partea ministrului agriculturii a subiectului demersului către UE în privința acordării sprijinului financiar de urgență pentru fermierii micro, mici și mijlocii din Republica Moldova.

Întocmirea adresării respective a fost convenită încă vineri, 23 februarie, și domnul ministru a avut mult timp pentru elaborarea acestui document. Posibil pentru cineva situația în sectorul agrar este de râs, însă pentru marea majoritatea agricultorilor aceasta este de plâns.

Remarcăm că delegația asociației urmează să se deplaseze săptămâna viitoare la Bruxelles pentru prezentarea problemelor grave cu care se confruntă sectorul agrar, în contextul multiplelor crize, care au cuprins concomitent ramura în perioada 2022-2023.

În acest context, demersul autorităților abilitate către Uniune Europeană ar avea importanță și mai mare.

Organizația noastră cheamă ministerul agriculturii la compartimentul responsabil în cadrul dialogului cu reprezentanții fermierilor, care și în situația financiară catastrofală au dat dovadă de abordare constructivă.și au venit cu propuneri reale și argumentate.

Agricultorii s-au retras cu tehnica agricolă pentru efectuarea unor lucrări de recoltare, însă revolta lor nu dispare atâta timp cât nu vor fi implementate real soluțiile de ajutor pentru ei”, se arată în mesajul agricultorilor.

Reamintim că ministrul Vladimir Bolea a dispus crearea unui grup de lucru responsabil de identificarea soluțiilor pentru problemele agricultorilor.

Asta după ce fermierii care au protestat mai multe săptămâni la rând au avut ieri, 27 februarie, o întrevedere cu ministrul Agriculturii unde și-au exprimat nemulțumirile și au solicitat ajutor de la autorități.

Amintim că, pe parcursul săptămânii trecute, mai mulți agricultori au protestat cerând o întrevedere cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, pentru a examina situația din agricultură.

Fermierii au protestat în mai multe regiuni ale țării și au blocat în repetate rânduri drumul spre vama Leușeni, restricționând și accesul unei ambulanțe.

In this article