Expertiză Economică: Sistemul bancar din Moldova este pregătit pentru o eventuală înrăutățire a situației economice

Sistemul bancar este pregătit pentru o eventuală înrăutățire a situației economice.  De asemenea, Banca Națională dispune de suficiente rezerve pentru a interveni pe piață în caz de necesitate....

Sistemul bancar este pregătit pentru o eventuală înrăutățire a situației economice.  De asemenea, Banca Națională dispune de suficiente rezerve pentru a interveni pe piață în caz de necesitate. Despre aceasta scrie expertul economic al paginii de Facebook PoștadeȘtiri, transmite Breaking News.

„În primul rând, actualele dezechilibre din economie nu își au sursa în sistemul financiar, așa cum a fost, de exemplu, în anul 2008, la nivel mondial şi în anii 2014-2015, în țara noastră. În prezent, sistemul bancar moldovenesc este mult mai consolidat, lucru confirmat şi de Fondul Monetar Internațional. De asemenea, capacitățile de intervenție ale Băncii Naționale sunt mult mai mari, cu o rezervă valutară de peste 3 miliarde de dolari. În caz de necesitate, şi acționarii băncilor moldovenești au la dispoziție 2,3 miliarde de lei, profitul înregistrat în anul 2019, pe care îl pot utiliza pentru susținerea instituțiilor financiare pe care le au în proprietate”, se arată în analiză.

Autorul expertizei mai spune că în prezent, sistemul bancar are un exces de lichiditate de aproape 30 miliarde de lei şi va putea finanța necesitățile bugetului de stat. În acest fel, ar putea să fie compensat parțial șocul provocat de degradarea capacității de plată a unor clienți ai băncilor.

„În același timpi, Guvernul a anunțat că nu va renunța la principalele proiecte investiționale pentru infrastructură – este vorba de câteva miliarde de lei. De asemenea, urmează să fie majorat Fondul de subvenționare a agriculturii, care, în prezent, este de aproape 1 miliard de lei. Injectarea acestor bani în economie va ajuta multe afaceri să depășească mai ușor perioada de criză”, se mai arată în postare.

 

In this article