Expert: Creditul rusesc pentru Moldova are aceleași condiții, ca și împrumuturile UE

Creditul acordat Republicii Moldova de către Federația Rusă are aproape aceleași condiții, care ne-au fost impuse de români, în 2015. Atunci autoritățile de la București au oferit țării...

Creditul acordat Republicii Moldova de către Federația Rusă are aproape aceleași condiții, care ne-au fost impuse de români, în 2015. Atunci autoritățile de la București au oferit țării noastre un împrumut de 150 mln de euro, rata anuală fiind de 1,5%. Despre aceasta scrie jurnalistul economic Oleg Kosîh, citat de kp.md.

„Creditul rusesc prevede o singură condiție: achitarea dobânzii de 2%. Unii strigă în gura mare că Rusia ne impune condiții drastice, deși sunt alternative mai ieftine. De menționat că printre critici este și Ambasadorul României, Daniel Ioniță”, notează autorul.

Totodată, Kosîh atrage atenția că anterior, Republic Moldova s-a împrumutat de nenumărate ori și a acceptat condiții mai puțin avantajoase.

Astfel, în 2010, Guvernul Filat a luat un credit de 15 mln de euro de la Polonia cu dobândă de 2,8%. În august 2015, statul nostru s-a împrumutat pe piața internă, în lei, la o dobândă de 22,5%, iar în 2016 – cu 26,4%.

“Dacă cineva a uitat, creditul eliberat de FMI tot nu este gratuit. Din cele 235 mln de dolari, pe care țara noastră le va primi în scurt timp, 156 mln sunt acordate cu o rată a dobânzii de 1,5%. Cifrele nu mint, spre deosebire de cârcotașii, care ignoră realitatea”, a conchis autorul.

In this article