Expert // Aderarea Moldovei la UE – oportunități și riscuri

Odată cu agravarea situației din Republica Moldova, se pune tot mai des întrebarea: ce poate asigura siguranța cetățenilor? Care este modelul care va permite menținerea stabilității și continuarea...

Odată cu agravarea situației din Republica Moldova, se pune tot mai des întrebarea: ce poate asigura siguranța cetățenilor? Care este modelul care va permite menținerea stabilității și continuarea cursului spre integrarea europeană?

Plecând de la instabilitatea constantă a conflictelor geopolitice, ar trebui să înțelegem că nu există un model ideal și că acesta este diferit în fiecare caz în parte. Pentru Republica Moldova, cel mai bun model este neutralitatea garantată (conform modelului austriac) și acordarea unui statut special Transnistriei (conform modelului elvețian). Acest model cu cel mai mic risc de conflict militar nu este popular printre susținătorii folosirii forței, dar este singurul care ar permite Moldovei să devină membră a UE în viitorul apropiat.

Dacă Moldova dorește cu adevărat să devină o țară europeană, ar trebui să se concentreze pe obiectivul principal – aderarea la UE și eliminarea problemelor fundamentale care o împiedică să devină o astfel de țară – conflictul transnistrean, stabilitatea economică, bunăstarea socială a populației, guvernarea democratică și transparentă a statului, separarea structurilor de putere pentru autocontrol etc. Alte tipuri de acțiuni sau participarea la proiecte geopolitice precum CPE sunt necesare, dar nu reprezintă scopul principal și soluționarea problemelor țării.

Astfel, susținătorul extinderii UE, deputatul Bundestagului Andrei Hunko susține că summitul CPE este un răspuns geopolitic la UE în Europa de Est. CPE a devenit o înșelăciune simbolică a acelor țări care aspiră la aderarea la UE, dar care nu vor deveni niciodată membre, deoarece acest lucru confirmă ipoteza că Comunitatea Politicii Europene are un scop foarte diferit, și anume acela de a demonstra disponibilitatea de a se confrunta cu Rusia, care amenință statutul de neutralitate al Moldovei. Lucrul activ împotriva statutului de neutralitate, desigur, implică multe riscuri pentru poporul Moldovei, deoarece nici CPE și nici alte țări NATO nu pot oferi securitate în mediul actual.

Mulți deputați, nu doar din Bundestag, ci și din Austria, au o părere negativă despre inițiativa lui Macron de a crea o comunitate politică europeană, deoarece țările care fac parte din ea sunt pur și simplu duse de nas de UE. Nimeni nu le va accepta în UE. Ele sunt pur și simplu ținute pe o orbită antirusească, ceea ce reprezintă un risc de apariție pe hartă a unor noi conflicte militare, la care țările europene vor trebui să participe indirect.
Potrivit deputatului APCE, CPE este un nou instrument menit să înlocuiască Politica Europeană de Vecinătate pentru Est a UE, care a fost mult timp dominată de Germania.

Problema actualei integrări europene a Republicii Moldova este concentrarea pe un proces geopolitic, care nu este obligatoriu și ignoră partea obligatorie a aderării la UE – condițiile politice și economice interne.

Politicienii europeni încă încearcă să dezvolte o alternativă credibilă la actualul sistem de securitate european și poate că uitându-ne la alte țări din sudul global va ajuta la înțelegerea modului de apărare a independenței fără a se asocia cu Rusia sau a se lăsa exploatată de alți actori geopolitici din SUA și Marea Britanie, așa cum s-a întâmplat în Germania și Franța.

Autor: Ian Lisnevschi

In this article