Executor judecătoresc deferit justiției pentru delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui executor judecătoresc de săvârșirea...

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui executor judecătoresc de săvârșirea infracțiunii de escrocherie în proporții deosebit de mari, soldată cu cauzarea prejudiciului material estimat la 1,7 milioane lei (art. 190 alin.(5) din Cod penal).

Urmărirea penală a fost pornită în februarie 2022, de către Procuratura Anticorupție în baza plângerii unui administrator autorizat.

În rezultatul efectuării urmăririi penale, s-a stabilit că, învinuitul, activând în funcția de executor judecătoresc, având în gestiune procedura de executare, privind încasarea de la o entitate economică privată în beneficiul unei întreprinderi de stat a datoriei în sumă de 2 363 850 lei, a recepționat mijloacele bănești, în sumă totală de 2 465 719,31 lei de la entitatea economică privată, însă a dispus transferul pe contul special al întreprinderii de stat doar suma 676 003,78 lei.

Diferența neîncasată la contul întreprinderii de stat fiind de 1 687 846,22 lei, bani pe care executorul judecătoresc i-a extras in numerar și folosit ulterior în interes personal.

Astfel, fiind cauzat părții vătămate, un prejudiciu material în proporții deosebit de mari, în sumă totală de 1 687 846,2 (un milion șase sute optzeci și șapte mii opt sute patruzeci și șase) lei.

Menționăm că, în privința învinuitului a fost aplicat arestul preventiv (în cotnumacie), iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la 8 la 15 ani.

Totodată, în scopul garantării recuperării prejudiciului și eventualei confiscări speciale a fost aplicat sechestru asupra bunurilor învinuitului în valoare totală de aproximativ 200 000 lei.

 

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

In this article