Evghenia Guțul: PAS înțelege că nu are șanse să câștige alegerile prezidențiale

Șefa Găgăuziei, Evghenia Guțul, a abordat probleme politice, economice și sociale de actualitate, precum și aspecte legate de dezvoltarea ulterioară a autonomiei în cadrul unei conferințe de presă...

Șefa Găgăuziei, Evghenia Guțul, a abordat probleme politice, economice și sociale de actualitate, precum și aspecte legate de dezvoltarea ulterioară a autonomiei în cadrul unei conferințe de presă organizate la agenția TASS. Ea a făcut bilanțul rezultatelor congresului din capitala Rusiei în cadrul căruia a fost creat blocul politic unic “Victorie”, cu participarea politicienilor și activiștilor moldoveni, care se pronunță în favoarea aderării republicii la Uniunea Economică Eurasiatică.

“Cinci partide au semnat acest acord important de unificare, astfel încât să putem învinge sărăcia și mizeria în viitoarele alegeri prezidențiale, în care ne-au condus politicienii proeuropeni din țara noastră – PAS în frunte cu Maia Sandu. Acum colegii noștri poartă negocieri pentru ca și alți reprezentanți ai opoziției să se alăture acestui bloc”, a declarat Evghenia Guțul.

În prezent se poartă negocieri pentru desemnarea unui candidat unic la alegerile prezidențiale, a adăugat politicianul. Ea și-a exprimat încrederea în succesul noii uniuni.

„Sunt convinsă că blocul nostru „Victorie” va deveni victoria Moldovei. Sunt sigură că vom putea învinge în alegeri. Poporul nostru la alegeri va oferi șansă întregii țări de a ieși din situația catastrofală în care ne-a împins guvernarea”, a remarcat conducătorul autonomiei.

A fi astăzi în opoziție în Moldova este foarte dificil, a spus șefa UTA, amintind de presiunea colosală exercitată de guvernare.

“Dar dacă nu ne vom uni și nu vom merge împotriva actualului guvern, țara noastră își va pierde nu doar independența, ci și locuitorii. Sandu ne-a promis că condițiile de trai în Moldova vor deveni atât de bune, încât cei care au plecat peste hotare pentru a câștiga bani se vor întoarce acasă. Dar s-a dovedit a fi exact invers. Acum, oamenii părăsesc în masă republica, fugind de sărăcie. Alegerile prezidențiale din republică coincid cu referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. Referendumul poartă un caracter politic. Este o manipulare a poporului. PAS își dă seama că nu are nicio șansă în alegeri, așa că a făcut această manevră cu referendumul”, a explicat bașcanul.

„După venirea la putere a PAS, Moldova nu numai că a sărăcit financiar, dar și-a pierdut și relațiile de parteneriat și prietenie cu Rusia, denunțând acordurile care erau în vigoare anterior”, a subliniat bașcanul. Această politică afectează în mod negativ calitatea vieții cetățenilor moldoveni. Pentru o țară agrară, a rămâne fără piața tradițională rusă echivalează cu uciderea economiei. În prezent, partea găgăuză a ajuns la un acord privind livrarea în Rusia a mărfurilor din autonomie.

Șefa regiunii a vorbit despre cooperarea și sprijinul cu Promsvyazbank. Ea a reamintit că a candidat la alegeri cu scopul principal de a îmbunătăți viața cetățenilor – în primul rând, prin creșterea bunăstării lor materiale. Cu o pensie medie de aproximativ 100 de euro, găgăuzii primesc facturi exorbitante la utilități, plata pentru serviciile de gestionare a locuințelor devine o povară imposibilă pentru mulți oameni. Una dintre promisiunile Evgheniei Guțul a fost plata și acordarea suplimentelor pentru pensionari și angajații din sectorul public.

După ce în toamna anului 2023 a fost deschis de autorități un cont special pentru alocații, Evghenia Guțul și colegii săi au negociat cu Promsvyazbank din Rusia deschiderea conturilor speciale care să permită plata alocațiilor.

“Primele tranșe vor fi transferate în viitorul apropiat. Avem deja mii de cereri”, a adăugat bașcanul.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor privind actuala politică antirusească a Maiei Sandu și încercările guvernului de a se debarasa de trecutul sovietic, Evghenia Guțul a dat asigurări că Găgăuzia va sărbători Ziua Victoriei pe 9 mai – evenimentele festive sunt deja planificate.

“Maia Sandu și PAS încearcă să șteargă această sărbătoare din memoria oamenilor. Dar din cauza acestui fapt ea nu încetează să fie o sărbătoare pentru noi. În această zi vom onora memoria celor care au murit în acest război. De câțiva ani, în Moldova este interzis să porți panglica Sfântului Gheorghe. Dar noi, găgăuzii, purtăm aceste panglici fără frică de amenzi”, a spus bașcanul.

In this article