Evghenia Guțul după noua ședință de judecată: “Unul dintre martorii acuzării a confirmat încă o dată că toate argumentele și “dovezile” împotriva mea dovedesc nevinovăția

Marți, 23 iulie 2024, a avut loc o nouă ședință de judecată în cazul bașcanului Evghenia Guțul și al reprezentantului blocului ”Victorie” Svetlana Popan. De aceasta dată, unul...

Marți, 23 iulie 2024, a avut loc o nouă ședință de judecată în cazul bașcanului Evghenia Guțul și al reprezentantului blocului ”Victorie” Svetlana Popan. De aceasta dată, unul dintre martorii acuzării a confirmat lipsa dovezilor și caracterul politic al celor incriminate. Bașcanul a menționat că toate acuzațiile sunt false și au drept scop denigrarea și înlăturarea sa din funcție. În fața Judecătoriei Buiucani au venit sute de activiști și simpatizanți din întreaga țară, care au afirmat că întregul proces este o manevră orchestrată politic, menită să le reducă la tăcere vocile critice. De la începutul acestui proces, Guțul și Popan au fost chemate în instanță de zeci de ori, însă ședințele se amână în continuu.

Șefa autonomiei a mulțumit tuturor celor prezenți pentru sprijinul lor și și-a exprimat încrederea că nevinovăția sa va fi dovedită fără echivoc. Evghenia Guțul a subliniat că presiunea exercitată asupra opoziției de către autoritățile aflate la putere va continua și se va intensifica.

”Unul dintre martorii  acuzării a confirmat încă o dată că toate argumentele, probele împotriva mea arată că nu sunt vinovată și vom demonstra, iar toți cei implicați în acest caz ilegal vor sta la pușcărie. Îi îndemn pe procurorii anticorupție să își revină în fire și să nu o urmeze pe Maia Sandu. Nu trebuie judecați oamenii nevinovați. Suntem mame, suntem surori, suntem fiice, familiile noastre sunt distruse moral de fiecare dată când au loc aceste audieri. La ședința de astăzi, ne-am apropiat de victoria noastră în cauza penală fabricată. Suntem onești în fața instanței și în fața cetățenilor, deoarece echipa noastră, fiecare dintre colegii mei, lucrează în interesul autonomiei și al locuitorilor săi”, a declarat bașcanul Găgăuziei.

Vadim Fotescu, deputat din partea blocului politic ”Victorie”, a vorbit despre realizările bașcanului Găgăuziei într-un an de mandat și a făcut apel la judecători să se ghideze de buchia legii.

”Sunt sigur că instanța va face ceea ce trebuie, pentru că numeroasele interogatorii ale martorilor nu fac decât să demonstreze nevinovăția atât a Svetlanei Popan, cât și a Evgheniei Guțul. Așteptăm o hotărâre corectă. Ne dorim ca judecătorii să funcționeze ca o ramură separată a puterii și să nu fie supuși ordinelor politice! Toate abuzurile au loc dintr-un motiv clar: guvernarea PAS este incapabilă să genereze rezultate și când vede realizările bașcanului și a echipei blocului ”Victorie” își iese din minți. Pe parcursul acestui an, au fost construiți circa 50 de kilometri de drumuri în Găgăuzia. De asemenea, s-a făcut mult pentru infrastructura instituțiilor de învățământ, au fost înlocuite acoperișurile în școli. Spitalele au fost reparate”, a spus Fotescu.

Liderul partidului ”Șansă”, Alexei Lungu, a venit și de această dată la Judecătoria Buiucani să-și susțină colegii din blocul ”Victorie” persecutați politic.

“Ei ne sperie copiii, iau ultimii bănuți de la bunicile noastre. Vreau să spun un singur lucru – vom veni la putere și fiecare va primi ceea ce merită. Cei care și-au făcut treaba corect vor continua să lucreze, iar cei care au ordonat și executat ordine criminale vor merge cu toții la închisoare. Judecătorii sunt conștienți că PAS îi împinge spre infracțiune, făcându-i să încalce legea”, a declarat Alexei Lungu.

Autoritățile moldovenești nu au nimic uman, a declarat consilierul municipal din Comrat Ivan Panea în cadrul mitingului.

“Haideți să transmitem esența și durerea poporului moldovenesc judecătorilor, polițiștilor, deputaților și bineînțeles Maiei Grigorievna, căreia îi este rușine de patronimicul ei. Acestor oameni le e străină orice durere, ei nu știu ce este umanismul, nimic bun nu există la ei. În orice zi își pot face liber bagajele și părăsi Republica Moldova, pentru că pentru ei Moldova este un loc în care pot câștiga bani. Iar dumneavoastră și cu mine trebuie să trăim în această țară”, a declarat Ivan Panea.

Ivan Stamov, o personalitate publică din Găgăuzia, este sigur că foarte curând bașcanul Găgăuziei va fi inclusă în guvernul moldovean, iar regimul actual va fi trimis la groapa istoriei de către cetățeni în mod democratic.

“Bașcanul Evghenia Guțul s-a întors la Chișinău, dar nu și în guvernul moldovean, unde cu siguranță îi vor fi rezervate atât o funcție, cât și un loc în cabinetul guvernului. Dar, ea se află astăzi din nou la Judecătoria Buiucani, fiind cercetată într-un dosar fabricat la comanda politică a guvernării PAS”, a spus el.

Consilierul başcanului Iuri Kuzneţov, prezent la mitingul pașnic din fața Judecătoriei, susține că Moldova nu a avut niciodată parte de asemenea crime la adresa locuitorilor țării.

“Niciodată nu a existat o astfel de anarhie în țara noastră, când oamenii au fost reținuți și intimidați fără motive, fără temeiuri, iar noi vorbim despre democrație. Astăzi vorbim despre structura statului, unde puterea ar trebui să fie la oameni, nu la dictatori. Ați văzut cu toții cum sunt intentate dosare penale, sunt reținute persoane nevinovate, se încearcă lipsirea poporului găgăuz de surse financiare și lipsirea împuternicirilor pe care le are autonomia”, a spus el.

Iuri Vitneanski, reprezentant al blocului ”Victorie”, a declarat că rezultatele bașcanului nu pot fi ascunse în spatele niciunui dosar ilegal intentat de guvernarea PAS.

“Astăzi, se repetă arbitrariul. Cu toții ne dăm seama că acest caz este cusut cu ață albă. Cazul este politic. Luni, bașcanul a prezentat un raport privind activitatea desfășurată. Toată lumea ar trebui să știe despre asta! Luni am vizitat pentru prima dată locul unde se construiește parcul de distracții GăgăuziaLand. Sunt plăcut surprins de faptul că, în ciuda presiunii, construcția parcului este în faza finală! Va fi un loc minunat, unic, unde se vor putea odihni nu doar oamenii din Găgăuzia”, a spus Vitneanski.

La fața locului, sute de activiști au venit să-și exprime dezacordul față de aceste acțiuni ale guvernului, care, conform acestora, sunt parte a unei campanii de intimidare împotriva opoziției adevărate din blocul “Victorie”. Protestatarii au purtat pancarte și au scandat lozinci prin care cereau respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, precum și încetarea represiunii politice -“Jos Maia Sandu!”.

“Nu ne vom lăsa intimidați. Această bătălie nu este doar pentru Evghenia și Svetlana, ci pentru toți cei care cred în democrație și în dreptul de a ne exprima liber,” a declarat un protestatar, care a subliniat că mobilizarea comunității este esențială pentru a face față presiunilor exercitate de autorități.

De asemenea, participanții s-au adresat organizațiilor internaționale.

”De ce tac toți cei care sunt pentru democrație și drepturile omului, de ce nu își exprimă îngrijorarea cu privire la respectarea statului de drept în Republica Moldova. Reprezentanții ONG-urilor se fac că nu văd aceste acțiuni de intimidare, care contravin standardelor internaționale privind drepturile omului și libertății de exprimare”, a spus un alt protestatar.

Menționăm că Guțul și Popan sunt acuzate într-un dosar de finanțare ilegală a partidului ”ȘOR”, lucru negat de partea acuzată.

In this article