Escrocherie de milioane de lei deconspirată de polițiști

Pe parcursul lunilor februarie – aprilie 2022, ofițerii Direcției investigații complexe a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu cei ai Direcției Generale Urmărire Penală au documentat activitatea...

Pe parcursul lunilor februarie – aprilie 2022, ofițerii Direcției investigații complexe a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu cei ai Direcției Generale Urmărire Penală au documentat activitatea infracțională a unui grup de persoane bănuite în comiterea infracțiunii de escrocherie în proporții deosebit de mari.

Ca urmare a acțiunilor întreprinse, ofițerii de investigație au stabilit că în perioada anului 2021, persoane angajate în cadrul unei companii exportatoare de cereale, în urma înțelegerii prealabile cu persoane neidentificate, au introdus date denaturate în programul de evidență a rulajului producției agricole. Datele introduse în sistemul de evidență arătau precum că o persoană juridică, afiliată membrilor grupului, ar fi depozitat cantități impunătoare de semințe de floarea soarelui și semințe de porumb în valoare totală de 4 400 000 lei la un elevator din sudul țării.

Urmare prezentării informației false precum că la elevator a fost depozitată cantitatea respectivă de cereale, membrii grupului au determinat reprezentanții companiei care exportă cereale să încheie 2 contracte de vânzare-cumpărare, în urma cărora membrii grupului au primit avansul în sumă de 2 200 000 lei. Fiind identificată discrepanța între suma achitată și cantitatea de cereale existentă în elevator, reprezentanții companiei exportatoare au refuzat să achite restul sumei, ceea ce i-a determinat pe membrii grupului să înainteze o acțiune civilă în vederea încasării pretinsei datorii.

În scopul acumulării probatoriului, au fost efectuate percheziții la domiciliile figuranților unde au fost identificate și ridicate mijloace bănești în sumă de 67 000 euro, 25 900 dolari, 1 200 lire UK și 69 500 lei, telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, 2 arme cu țeavă lisă, două arme cu țeavă ghintuită, 205 cartușe de diferite dimensiuni.

Toate acțiunile au fost întreprinse în cadrul urmăririi penale pornită pentru escrocherie, iar persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 8 la 15 ani.

Polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate în această schemă frauduloasă.

In this article