Episod din dosarul penal denumit generic „Frauda bancară”, expediat în instanța de judecată

Procuratura Anticorupție, informează opinia publică că, la 01 aprilie 2022, a expediat în instanța de judecată un episod din cadrul dosarului penal, denumit generic „Frauda bancară”, în care...

Procuratura Anticorupție, informează opinia publică că, la 01 aprilie 2022, a expediat în instanța de judecată un episod din cadrul dosarului penal, denumit generic „Frauda bancară”, în care sunt vizate trei persoane, acuzate de comiterea infracțiunilor de escrocherie (art.190 alin.(5) din Codul penal) și spălare de bani (art.243 alin.(3) din Codul penal), săvârșite în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale.
Prin urmare, cele trei persoane vizate supra, împreună cu alte persoane au simulat încheierea unui contract de investiții în reconstrucția și restaurarea unui bun imobil cu Banca de Economii și, prin metoda în cauză, au sustras cca 32.mln lei din banii aflați la dispoziția băncii comerciale nominalizate. Astfel, condițiile contractuale au fost incluse în așa fel, încât să dezavantajeze economic Banca de Economii, iar compania care urma să realizeze reconstrucția și restaurarea bunului imobil, care se presupune că urma să fie noul sediu BEM, nici nu dispunea de actele permisive necesare (autorizație de construire ș.a.) și nici de capacitățile necesare pentru a realiza contractul.
Potrivit datelor și informațiilor administrate în cadrul cauzei penale, s-a constatat că, fapta de sustragere s-a realizat în ultima săptămână a lunii noiembrie 2014, iar ultima tranșă de bani a fost sustrasă, chiar în ziua în care a fost instituită administrarea specială la Banca de Economii, respectiv banii fiind spălați pe parcursul anului 2015.
Concomitent, informăm că, ulterior banii au fost spălați și integrați în circuitul legal al Republicii Moldova și al altor țări. Astfel, banii spălați au fost utilizați în scopuri personale de către membrii organizației criminale, inclusiv o parte au fost amestecați cu alte surse sustrase din BEM și utilizați pentru procurarea unui avion.
Menționăm că, BEM a reușit să recupereze doar cca 6 mln lei din suma sustrasă.
Remarcăm că, la faza de urmărire penală, cu suportul ARBI, întreg prejudiciul a fost asigurat, prin aplicarea sechestrelor pe bunurile persoanelor puse sub învinuire, în mărime de cca 15 mln lei.
Subsecvent, ținem să precizăm că, la această etapă, trei dintre participanții la aceste fapte se eschivează de la urmărirea penală, în privința lor fiind dispuse investigații în vederea căutării lor. De asemenea, la demersul procurorilor anticorupție, în privința acestora au fost emise mandate de arestare în contumacie.
Reiterăm că, investigațiile în dosarul „Fraudei Bancare” continuă, grupul de urmărire penală urmând să finalizeze și alte episoade, despre care fapt societatea va fi informată.
Notă:
Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.
In this article