Emmanuel Macron vrea ca dreptul la avort să fie înscris în Constituție

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat miercuri că doreşte să includă în Constituţia Franţei dreptul la întreruperile de sarcină. El a omagiat-o pe cunoscuta feministă franceză Gisele Haimi în...

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat miercuri că doreşte să includă în Constituţia Franţei dreptul la întreruperile de sarcină.

El a omagiat-o pe cunoscuta feministă franceză Gisele Haimi în cadrul unei ceremonii la Paris, iar cu această ocazie a declarat că “progresele rezultate din dezbaterile parlamentare (…) vor permite, sper, să înscriem această libertate în textul nostru fundamental”.

El a apreciat că “în următoarele luni” ar putea fi adoptat un proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei. AFP consideră că Macron a deschis astfel calea către legalizarea avorturilor medicale printr-un vot al camerelor reunite ale parlamentului, nu prin referendum, scrie Agerpres.

Fundaţia Femeilor a reacţionat salutând o “victorie pentru asociaţiile feministe care cereau de mai mulţi ani constituţionalizarea întreruperilor voluntare de sarcină” şi afirmând că “este de asemenea un semnal pentru toate femeile din lume”.

Pe de altă parte, asociaţia anti-avort Alliance Vita a condamnat ideea, apreciind că ar fi “ultima etapă către banalizarea unui act care pune în pericol mai multe vieţi”.

Avocata Gisele Halimi, decedată în iulie 2020, la vârsta de 93 de ani, s-a evidenţiat în lupta pentru dreptul la întreruperile de sarcină după războiul din Algeria, a reamintit miercuri Macron. Ea a fost de asemenea o susţinătoare a independenţei Algeriei şi a denunţat folosirea torturii.

Preşedintele nu a anunţat însă mutarea rămăşiţelor ei pământeşti în Panteonul din Paris, edificiu unde se află mormintele unor mari personalităţi ale istoriei Franţei. Preşedinţia franceză a dat asigurări că dosarul respectiv este “în continuare în curs”.

Unul din fiii activistei, jurnalistul Serge Halimi, a boicotat ceremonia în memoria mamei sale, nefiind de acord cu organizarea ei în contextul protestelor împotriva reformei pensiilor, pe care o consideră “extrem de injustă”.

El crede că Gisele Halimi ar fi luptat împotriva proiectului lui Macron legat de pensii. În privinţa avorturilor, avocata feministă a obţinut în 1972, după un proces răsunător, achitarea unei adolescente care reuşise o întrerupere de sarcină după ce fusese victima unui viol. S-a deschis astfel calea către dezincriminarea întreruperilor voluntare de sarcină în Franţa.

Halimi a fost aleasă deputată în 1981 şi şi-a continuat lupta în Adunarea Naţională a Franţei, unde a susţinut acoperirea cheltuielilor pentru avorturile medicale, adoptată prin vot în 1982.

In this article