Emmanuel Macron condamnă ‘barbaritatea terorismului islamist’: Atac la un liceu din Arras declanșează îngrijorări privind securitatea

Autoritățile franceze au declanșat alerta maximă de securitate după un atac terorist la liceul Gambetta-Carnot din orașul Arras, în care un tânăr de origine cecenă a ucis un...

Autoritățile franceze au declanșat alerta maximă de securitate după un atac terorist la liceul Gambetta-Carnot din orașul Arras, în care un tânăr de origine cecenă a ucis un profesor și a rănit grav alte două persoane. Incidentul tragic a avut loc cu o zi în urma unui discurs al președintelui Emmanuel Macron, în care acesta a cerut unitate în contextul temerilor legate de răspândirea conflictului dintre Israel și organizația Hamas în Franța, țară cu cele mai mari comunități musulmane și evreiești din Europa.

Ministrul de Interne Gérald Darmanin a declarat că Franța se află în prezent în cea mai înaltă stare de alertă. Președintele Macron a vizitat liceul Gambetta, afirmând că “această școală a fost lovită de barbaritatea terorismului islamist”.

Potrivit anchetei preliminare, atacatorul a strigat “Allahu Akbar” în timpul atacului. Din fericire, niciun elev de la școală nu a fost rănit, dar ministrul francez al educației, Gabriel Attal, a subliniat necesitatea consolidării securității în școli “fără întârziere”.

În înregistrări video postate pe rețelele de socializare, atacatorul poate fi observat amenințând și agresând bărbații care încercau să-l oprească în curtea școlii. Tânărul, deja arestat, este un fost elev al instituției de învățământ.

Presiunea asupra securității școlare crește, în special în urma unui incident similar petrecut aproape trei ani în urmă, când profesorul Samuel Paty a fost asasinat în apropierea unui liceu din Yvelines. El a fost decapitat după ce a prezentat caricaturi cu profetul Mahomed în timpul unei lecții despre libertatea de exprimare. O celulă de criză a fost înființată în orașul Arras pentru a monitoriza evenimentul, iar toate școlile au fost plasate sub izolare.

In this article