EDITORIAL // Păcăleala PAS-istă din alegerile parlamentare anticipate

Revista europeană cu sediul la Bruxelles, New Europe, publică un material dedicat alegerilor parlamentare din Moldova și finanțărilor frauduloase pe care instituțiile europene și statele occidentale le oferă...

Revista europeană cu sediul la Bruxelles, New Europe, publică un material dedicat alegerilor parlamentare din Moldova și finanțărilor frauduloase pe care instituțiile europene și statele occidentale le oferă generos Maiei Sandu și PAS-ului. Potrivit revistei, suma totală alocată de occidentali pe diverse căi Moldovei, ajunge la 56 milioane de euro.

Occidentalii folosesc ONG-urile, schemele ”gri”, proiectele guvernamentale și alocările din partea familiilor europene. O parte din bani ajung în Moldova prin poșta diplomatică, probabil, în geamantanele diplomaților care au cerut 190 de secții de vot. Articolul descrie și mecanismele prin care este ”mobilizată” diaspora din Vest – o adevărată mostră de manipulare electorală pe baza faptului că statul nu poate controla desfășurarea alegerilor peste hotare.

Concluzia autorului este una ironică – ”După cum am văzut, Vestul trebuie să plătească un preț ridicat pentru democrație și  spiritul euroatlantic din această țară mică.”

Sîntem bucuroși că în sfîrșit la Bruxelles au început să vorbească despre ceea ce la Chișinău esre deja de domeniul evidenței. O noutate poate este faptul că finanțarea campaniei PAS implică și sume generoase oferite direct partidului – circa 6,5 milioane euro. Noi eram obișnuiți să credem că banii vin mai curînd pe filiera ong-urilor și televiziunilor iar ”incoruptibilii” și ”neprihăniții” distribuitori de flaiere din satele și orașele Moldovei lucrează pe daiboj. În realitate, constatăm că voluntarii PAS-ului sînt destul de bine plătiți.

Un alt element de discutat din acest material este felul în care este ”ridicată” la vot diaspora din Occident. Se știe foarte bine că diverse companii de transport conduse de moldoveni sînt antrenate în ziua alegerilor pentru a ”căra” moldovenii la urne. Deși regretabil, acest fapt ne este prezentat ca o zvîcnire de patriotism a moldovenilor care se ajută reciproc, uitînd pentru o zi de celebra capră a vecinului care în toate celelalte zile ale anului pare să fie mai grasă de partea cealaltă a gardului. În absența unor probe contrare sîntem nevoiți să înghițim această gălușcă chiar dacă zelul euforic al moldovenilor la vot pare destul de suspect.

Din articol înțelegem, totuși, că alegătorii ”ezitanți” din Occident sînt plătiți cu bani peșin pentru a vota pentru PAS. Banii sînt achitați de liderii comunităților moldovenești din diaspora. Acest lucru schimbă optica noastră – înțelegem că votarea în diaspora este o imensă cacealma în care sînt implicați nu numai PAS-iștii și alegătorii moldoveni ci și diplomații, ambasadorii străini care fac spumă la gură, insistînd pe mărirea numărului secțiilor de vot ceea ce înseamnă că sprijină fățiș fraudarea votului.

Desigur, PAS a negat toate acuzațiile deși autorii articolului ne asigură că în urma cercetărilor informațiile s-au adeverit. În mod normal, acum instituțiile statului trebuie să efectueze o anchetă dar, din păcate, nu prea avem încredere în aceste instituții care, în ultimul timp, preferă să ciugulească din palma Maiei Sandu. Și, implicit, a finanțatorilor străini.

Un lucru însă devine clar – PAS și așa numiții europeni din Occident au organizat în Moldova o imensă păcăleală electorală.   

Autor:  Corneliu Ciurea

In this article