EDITORIAL: Maia Sandu a încălcat premeditat Constituția

Faptul că Maia Sandu a încălcat ieri flagrant Constituția, convocând Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la Palatul prezidențial, n-a deranjat prea multă lume. Cauza indiferenței ar fi că...

Faptul că Maia Sandu a încălcat ieri flagrant Constituția, convocând Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la Palatul prezidențial, n-a deranjat prea multă lume. Cauza indiferenței ar fi că evenimentul n-a fost trecut pe agenda Președinției, iar purtătorul de cuvânt al Maiei Sandu n-a scos un cuvințel despre conținutul acestuia. Asupra ședinței care n-a a avut loc oficial/dar s-a derulat, totuși, ieri de la 15.00, au avertizat doar câteva surse media. La porunca președintelui țării au fost buni și au răspuns toți cei 12 membri ai CSM.

 De ce a fost nevoit CSM să se conformeze ordinului conspirativ al președintelui? Răspunsul pe care l-a dat ieri presa este, că toți membrii trebuiau să fie de față, pentru a urma întocmai indicațiile șefului de stat, ca să voteze  “oameni buni”  în funcția de președinte a Curții Supreme a Justiției și a conducerii unor instanțe judecătorești. S-a adeverit această presupunere? În parte da, pentru că participanții la întâlnire au recurs la o stratagemă. Ședința de azi a CSM, la care urmau să se producă efectele, adică numirile, a fost amânată.

Președintele a încălcat prevederea constituțională privind separarea puterilor în stat. Actorii politici, cele mai libere posturi TV, ONG-rile elitare și Ministerul justiției, abilitate să comenteze ilegalitatea au luat apă în gură. Sperm, totuși, că după ce vestea alarmantă își va face pe deplin efectul, tăcerea va fi , într-un sfârșit, spartă de unele partide, anumiți deputați, sau poate chiar de ambasadorul UE ori SUA, obișnuiți să-și etaleze nerăbdarea și neliniștea, de regulă, în cazuri de violență a legislației moldovenești.

Pe ce contează doamna președintă, urcând cu picioarele și alte organe mai moi acolo, unde mai ieri alaltăieri a ținut mânuța, când își depunea la sânge jurământul de credință legii și țării? Bineînțeles, pe faptul că Parlamentul nu va fi stare să adune 2/3 din voturi pentru a o pune sub acuzare, conform articolului 81 (3) al Constituției. Dar, mai ales, pe răbdarea și iertarea celor, care au votat-o. Toate, însă, au o limită chiar și în țărișoara noastră, care se zice că ar fi scăpat cu totul din prizonieratul despoților. 

Autor: Valeriu Reniță

In this article