Edilul capitalei: Toate spitalele municipale strategice au fost reactivate ca instituții cu profil COVID-19

 Toate spitalele municipale strategice au fost reactivate ca instituții cu profil COVID-19. Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban în cadrul ședinței de astăzi dimineață de la...

 Toate spitalele municipale strategice au fost reactivate ca instituții cu profil COVID-19. Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban în cadrul ședinței de astăzi dimineață de la Primărie. Edilul spune că actualmente, capacitatea totală de internare în spitalele municipale a fost extinsă la maximul posibil – 1353 paturi.

„Locurile pentru bolnavii COVID pozitivi sunt la limită, iar paturi libere la terapie intensivă nu există, deși săptămâna trecută au fost activate încă 18 paturi de terapie intensivă la Spitalul ,,Sfânta Treime”. De la începutul pandemiei în capitală am extins de 4 ori numărul paturilor ATI.

În prezent, în total avem 79 paturi ATI. Actualmente, spitalele municipale preiau aproape 50% din numărul total de pacienţi la nivel naţional. Este o presiune enormă, iar medicii muncesc la limită. Cu certitudine vom avea nevoie în timpul cel mai apropiat de spaţii de spitalizare suplimentare, de echipamente medicale esenţiale, în primul rând de surse de oxigen, inclusiv concentratoare de oxigen, aparate de ventilare, infuzomate și altele”, a punctat edilul.

Ceban a subliniat că a solicitat Ministerului Sănătăţii transmiterea unei staţii de oxigen către Centrul COVID 19, de la Moldexpo, cu înlocuirea buteliilor de oxigen care sunt actualmente folosite acolo. Stația este depozitată la un spital din subordonarea republicană.

Edilul spune că în așa fel, la Centrul COVID va fi o reţea securizată de oxigen care va permite asigurarea deplină a pacienţilor cu cantitatea necesară de oxigen şi totodată vom evita situaţiile non-conforme.

„În continuare este o solicitare în creştere a vaccinării anti-covid. Toate cele 70 de punctele de vaccinare sunt asigurate cu suficiente seruri, inclusiv punctele mobile, troleibuzul şi autobuzul. Apreciem foarte mult deschiderea şi suportul multor agenţi economici care susţin campania de vaccinare, ne solicită insistent dislocarea punctelor mobile de vaccinare în proximitatea instituţiilor şi centrelor comerciale, acolo unde există un flux mai mare de persoane. Vom continua să accelerăm procesul de vaccinare în rândul cetățenilor”, a conchis acesta.

In this article