Edilul capitalei și Eugen Doga a semnat un memorandum în care prevedere realizarea proiectului Centrul Cultural „Eugen Doga”

Primarul general Ion Ceban a semnat un memorandum cu artistul Eugen Doga, în care prevedere realizarea proiectului Centrul Cultural „Eugen Doga” în scopul promovării creației compozitorului Eugen Doga....

Primarul general Ion Ceban a semnat un memorandum cu artistul Eugen Doga, în care prevedere realizarea proiectului Centrul Cultural „Eugen Doga” în scopul promovării creației compozitorului Eugen Doga. La rândul său, Doga a caracterizat cele menționate în memorandum ca fiind „o idee năstrușnică”.

Memorandumul de colaborare mai prevede realizarea unei protecții efective și eficiente a creației personalității lui Eugen Doga, valorificarea creației compozitorului Eugen Doga și prijinirea creației artistice contemporane. În același timp, se dorește dezvoltarea educației artistice și culturale a publicului prin diversificarea ofertei culturale și creșterea numărului de proiecte educative, dar și inițierea colaborărilor internaționale ce presupun promovarea creației maestrului Eugen Doga.

În acest scop, prin Decizia Consiliului Municipiului Chișinău, s-a dispus de a transmite Direcției generale cultură și patrimoniu cultural, în baza unui contract de comodat, clădirea separată din str. Veronica Micle 5, în vederea amplasării Centrului de cultură „Eugen Doga”.
Ulterior, a fost realizată schița de proiect privind restaurarea și recompartimentarea interioară a imobilului din str. Veronica Micle, 5, precum și proiectul de execuție, ambele aprobate de Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Dar pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a clădirii și creării Centrului de cultură „Eugen Doga” este nevoie de delimitarea selectivă și înregistrarea terenului în Registrul bunurilor imobile, cu dreptul de proprietate a municipiului Chișinău.

Imobilul în sine va fi plasat pe str. Veronica Micle nr. 5 în proprietatea autorității publice locale – mun. Chișinău, pentru a putea iniția realizarea proiectului.
După îndelungate discuții, la moment au loc lucrările de delimitare a bunului imobil respectiv, după care, urmează a fi înregistrat la Agenția Servicii Publice, cu ulterioara transmitere în proprietatea Municipiului Chișinău printr-o Hotărâre de Guvern.

Clădirea respectivă Vila urbană a inginerului Koropotniţki se regăsește în lista monumentelor de arhitectură de importanță naţională, introdus în Registrul monumentelor de importanță națională. Estimativ, pentru restaurarea monumentului și punerea în funcțiune potrivit scopului propus, sunt necesare mijloace financiare de circa 20 000,0 mii lei.

În urma realizării Centrul de cultură și artă ,,Eugen Doga”, va deveni o clădire frumoasă, un punct de atracție turistică pentru mun. Chișinău, unde se vor aduna muzicieni, oameni literați, pictori, iubitorii de artă. Ar servi un proiect simbol pentru municipiul Chișinău.

In this article