Decizia Curții de Apel Chișinău a răsturnat o sentință de achitare întru-un dosar de trafic de influență și corupere activă

La 22 februarie 2023, Colegiul penal al Curții de Apel Chişinău, a admis apelul declarat de procurorul Procuraturii Anticorupție, împotriva sentinței Judecătoriei Chișinău, sediu Buiucani, din 22 noiembrie...

La 22 februarie 2023, Colegiul penal al Curții de Apel Chişinău, a admis apelul declarat de procurorul Procuraturii Anticorupție, împotriva sentinței Judecătoriei Chișinău, sediu Buiucani, din 22 noiembrie 2021, și a condamnat un inculpat la 4 ani de închisoare cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis cu amendă în mărime de 100 000 lei, iar doi inculpați au primit pedeapsă cu amendă de  325 000 lei și respectiv 175 000 lei.

Cauza penală a fost pornită în iulie 2017, conform materialelor, inculpații au organizat o activitate de intermediere a organizării perfectării actelor de confirmare a autenticității, apostilare, recunoaștere și echivalare a actelor de studii, iar pentru asta ar fi influențat în acest sens persoanele publice competente din cadrul Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și după caz reprezentanțele diplomatice ale altor state în Republica Moldova, precum și ar fi racolat persoane ce aveau nevoie de autentificarea actelor de studii, cărora le-ar fi propus grăbirea procedurii stabilite, care, legal durează până la 30 de zile. Pentru serviciile prestate care constau în eliberarea actelor în câteva ore sau zile, aceștia ar fi pretins și primit câte 50 de euro pentru un document, iar sumele pretinse și primite pentru întregul set de acte variau între 250 de euro și 1500 de euro.

Urmărirea penală în prezenta cauză penală a durat 3 luni. Cu toate că la etapa urmăririi penale inclupații au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, în cadrul cercetării judecătorești inculpații au renunțat la ele și nu și-au recunoscut vina, iar judecarea cauzei în prima instanță a durat 4 ani, iar la Curtea de Apel Chișinău a durat un an.

Prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chişinău, din 22 februarie 2023, sentința Judecătoriei Chișinău sediu Buiucani, din 22 noiembrie 2021 a fost parțial casată și pe caz a fost pronunțată o hotărâre nouă potrivit modului stabilit pentru prima instanță conform căreia: unul dintre inculpați a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii de corupere activă și trafic de influență, fiindu-i aplicată o pedeapsă definitivă sub formă de închisoare pe un termen de 4 (patru) ani, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis și cu amendă în mărime de 100 000 lei, care se va executa de sine stătător.

Ceilalți doi inculpați, au fost recunoscuți vinovați de comiterea infracțiunilor de trafic de influență, fiindu-le aplicată o pedeapsă cu amendă în mărime de 325 000 lei și respectiv 175 000 lei.

De asemenea, s-a dispus confiscarea sumei de 450 euro, a sumei de 70 dolari SUA și a sumei de 8600 lei transmișii sub control.

Decizia motivată va fi pronunțată la data de 01 mai 2023.

In this article