Edilul capitalei: Chișinău se mobilizează pentru proiectul “Infrastructură Verde-Albastră

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat recent lansarea unui proiect major, parte a Programului pentru Orașe Verzi (Green City Action Plan). Obiectivul central al acestui...

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat recent lansarea unui proiect major, parte a Programului pentru Orașe Verzi (Green City Action Plan). Obiectivul central al acestui proiect constă în reabilitarea râului Bîc, un pas esențial pentru a transforma orașul într-un coridor verde-albastru.

„Ne propunem să curățăm râul, să reabilităm malurile, să revitalizăm fluxul de apă și să transformăm acest spațiu într-o arteră vitală verde-albastră pentru orașul nostru”, a declarat primarul Ion Ceban.

Proiectul, care se așteaptă să fie implementat în aproximativ 3 ani, va cuprinde mai multe etape complexe. Acestea includ elaborarea modelului integrat al bazinului de recepție, studii topografice, modelarea hidraulică și gestionarea digitală a activelor. O atenție specială va fi acordată și reabilitării inițiale a rețelei de drenaj și reprofilării canalului râului pe o lungime de 7,6 km.

Finanțarea proiectului provine în principal de la BERD, cu un buget alocat de 12 milioane de euro, dintre care 4 milioane reprezintă un grant din partea Fondului Verde pentru Climă. Valoarea totală a proiectului este estimată la 400 milioane de lei.

În plus, primarul a adăugat: „Ne aflăm în negocieri avansate cu BERD pentru reabilitarea a trei artere rutiere principale. În curând, vom fi în măsură să prezentăm rezultatele acestor discuții.”

Speranțele sunt ridicate pentru acest proiect și se așteaptă ca reabilitarea râului Bîc să aducă beneficii semnificative pentru calitatea vieții locuitorilor orașului Chișinău.

In this article