Economistul Chirca: Este un SUCCES că Moldova a reușit să finalizeze programele cu FMI

Expertul economic, Roman Chirca, spune că finalizarea programelor cu FMI înseamnă o istorie de succes în relațiile cu instituțiile financiare internaționale. „Moldova a reușit să finalizeze programele cu...

Expertul economic, Roman Chirca, spune că finalizarea programelor cu FMI înseamnă o istorie de succes în relațiile cu instituțiile financiare internaționale.

„Moldova a reușit să finalizeze programele cu Fondul Monetar Internațional, ceia ce este un succes ținând cont de faptul că ultimul program încheiat fără restanțe a fost cel din 2000 adică 20 de ani în urmă. Odată cu debursarea tranșei finale, Moldova își trece la activ o istorie de succes în relațiile cu instituțiile financiare internaționale”, a scris Chirca pe pagina sa de Facebook.

“Focusarea programului a fost în primul rând pe sectorul bancar, consolidarea supravegherii acestuia, după “furtul miliardului” fiind implementată printr-un șir de măsuri de reducere a riscurilor în sistemul bancar, transparentizarea acționarilor, acțiuni de supraveghere a sistemului. Un alt aspect ține de stabilitatea finanțelor publice, prin menținerea unui nivel gestionabil al deficitului bugetar, asigurarea creșterii anuale a bugetului public fără efecte negative asupra economiei, la fel ca și targetarea inflației și menținerea acesteia în limite potrivite pentru stabilitatea macroeconomică. Poziția economică și geopolitică, ne constrânge să avem programe operaționale cu FMI, care la rândul lor servesc drept bază pentru extinderea relațiilor cu alte instituții internaționale și parteneri de dezvoltare în contextul atragerii de fonduri pentru dezvoltare. De aceia, de capacitatea de inițiere, negociere, și semnare a unui nou acord cu FMI va depinde dezvoltarea RM și poziționarea ei în următorii 3-4 ani.”, a mai scris expertul.

Consiliul de directori executivi al FMI a finalizat ultima evaluare a Programului Republicii Moldova, susţinut prin Mecanismul extins de creditare şi cel de finanţare extinsă. În urma acestei evaluări, autoritățile moldovene pot accesa circa 20 de milioane de dolari.

In this article