Economist: În majoritatea statelor profitul Băncii Naționale merge în bugetul statului

Decizia Parlamentului de a folosi o parte din profitul Băncii Naționale a Moldovei pentru a plăti datoria creată în urma furtului din sistemul bancar corespunde practicilor internaționale și...

Decizia Parlamentului de a folosi o parte din profitul Băncii Naționale a Moldovei pentru a plăti datoria creată în urma furtului din sistemul bancar corespunde practicilor internaționale și va avea un impact pozitiv asupra cetățeniilor. De această părere sunt mai mulți economiști, transmite NTM Moldova. 

Experții susțin că decizia Parlamentului are menirea de a reduce povara datoriei asupra bugetului de stat în urma furtului miliardului din sistemul bancar.

ROMAN CHIRCA, expert economic: “Practica internațională, de fapt, în majoritatea statelor profitul Băncii Naționale merge integral în bugetul statului. Aceasta de fapt este o opțiune echilibrată în care o parte a profitului Băncii Naționale va fi direcționată către recapitalizarea Băncii Națioanale, iar o parte va fi utilizată pentru diminuarea poverii asupra bugetului public, ceea ce va permite lansare de mai multe proiecte, achitarea pensiilor, salariilor, lansare de diferite inițiative, funcționalitatea instituțiilor”.

MIHAIL POISIC, expert economic: “Acum, vedem pași concreți făcuți în acest sens. Vreau să îi felicit pe locuitorii țării noastre pentru faptul că, în sfârșit, cei cinci ani în care au fost sabotați cu investigația furtului miliardului, perioadă în care nu s-a făcut nimic, s-a terminat. Observăm că se muncește mult pentru identificarea vinovaților”.

Parlamentul a votat, vineri, 6 martie, inițiativa președintelui, Igor Dodon, prin care se propune scutirea parțială a cetățenilor de plata datoriei pentru miliardul furat din sistemul bancar. Documentul a fost susținut de 52 de deputați. Parlamentarii din fracțiunile Blocului ACUM, “Șor” și grupul Candu au fost împotriva ca cetățenii să fie scutiți de plata datoriei pentru miliardul furat.

In this article