După ce Guvernul a mai alocat 100 mln lei pentru fermieri, Chicu i-a îndemnat să revină la muncă: Nu se acceptă șantaj și presiune asupra societății

Guvernul și-a îndeplinit angajamentele asumate și nu va mai tăia bani în continuare de la copii, pensionari, medicină, educație. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu după...

Guvernul și-a îndeplinit angajamentele asumate și nu va mai tăia bani în continuare de la copii, pensionari, medicină, educație. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu după ce cabinetul de miniștri a decis astăzi să aloce suplimentar 100 de milioane de lei pentru a ajuta agricultorii.

Premierul a menționat că nu va admite șantajul și presiunea, iar banii alocați sunt destinați pentru asigurarea alimentară a țării și pentru pregătirea terenurilor pentru anul 2021.

”În jur de 2800 de lideri agricoli, unii din ei blochează acum drumurile, vor primi de la buget neplanificat 300 de milioane de lei, care sunt strânși din impozitele tuturor cetățenilor. Este clar că sectorul agricol este important, ne gândim foarte mult la securitatea alimentară și în aceste condiții suntem nevoiți să venim cu un efort financiar în condițiile unui an extrem de dificil legat de pandemie și criza economică”, a spus premierul.

Chicu a amintit despre multiplele întrevederi cu reprezentanții sectorului agricol în teritoriu și, sâmbăta trecută, la Guvern, unde s-a ajuns la mai multe înțelegeri.

”Am ajuns atunci cu ei la înțelegerea că statul va face acest efor și va majora de la 1000 la 1500 de lei per hectarul de grâu. Aceasta a fost înțelegerea și astfel noi ne ținem de promisiune și aprobăm această hotărâre. Am agreat și alte măsuri care comportă surse suplimentare din bugetul de stat: subvenționarea creditelor, inclusiv a celor deja angajate, estimativ ne va trebui și aici 100 mln lei. De asemenea, statul va restitui TVA-ul acumulat pentru subvenționarea plăților fiscale aferente salariilor, este vorba de alte 200 de milioane”, a declarat Chicu.

Premierul a precizat că unele din aceste măsuri necesită modificarea legislației, iar până vineri Guvernul va prezenta proiectele și le va înainta în Parlament.

”Dacă majoritatea din cei cu care m-am întâlnit sâmbătă au revenit la activitățile lor, sunt o parte din protestatari, membri ai unui partid politic, care continuă să pună presiune pe societate, pe Guvern, pentru a le tripla această sumă, de la 1000 pe ha la 3000 de lei pe ha. Nu este cea mai corectă abordare în raport cu cetățenii. Cineva din inițiatorii protestului din Parlament le-a promis agricultorilor că va mai scoate bani din Guvern. Nu va fi acest lucru. Noi nu mai luăm bani de la societate pentru acești lideri agricoli”, a spus Chicu.

Premierul a precizat că debursarea banilor se va face pentru agricultorii care vor valorifica imediat aceste sume, dar nu pentru cei care stau acum la proteste.

”Nu este onest și nu se acceptă șantaj și presiune asupra societății. Tractoriștii sunt mințiți să rămână la Chișinău până duminică, când aceste forțe distructive planifică manifestații, destabilizarea situației politice. Vor să-i folosească pentru evenimente care nicicum nu contribuie la consolidarea financiară a statului”, a declarat premierul.

In this article