Dumitru Matcovschi, vocea literaturii moldovenești, ar fi împlinit astăzi 85 de ani

Marele poet, dramaturg, publicist și membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, Dumitru Matcovschi, s-a născut în comuna Vadul-Rașcov, la 20 octombrie 1939, în raionul Șoldănești. De-a...

Marele poet, dramaturg, publicist și membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, Dumitru Matcovschi, s-a născut în comuna Vadul-Rașcov, la 20 octombrie 1939, în raionul Șoldănești. De-a lungul carierei sale literare, Matcovschi a editat peste 50 de volume, inclusiv cărți de poezii și proză, multe dintre acestea fiind adaptate pentru muzică și devenind șlagăre de neuitat.

Printre cele mai cunoscute creații ale sale se numără „Bucurați-vă, prieteni”, un cântec emblematic din repertoriul muzicii ușoare autohtone. Recunoașterea meritelor sale a venit și prin premii importante: în 1996, a fost decorat cu Ordinul Republicii Moldova, iar în 2012 a primit titlul de cavaler al Ordinului „Meritul Cultural”.

Dumitru Matcovschi s-a stins din viață pe 26 iunie 2013, în urma unui grav accident rutier, lăsând în urmă o moștenire literară deosebită și un impact profund asupra culturii moldovenești. Astăzi, la aniversarea sa, îi aducem un omagiu și ne amintim de contribuția sa remarcabilă la literatura națională.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article