Dublinul, în flăcări după un atac cu cuțit soldat cu victime

Cinci oameni, între care trei copii, au fost spitalizați după un atac cu cuțitul la Dublin. Incidentul a avut loc, joi, în Parnell Square, în centrul capitalei irlandeze,...

Cinci oameni, între care trei copii, au fost spitalizați după un atac cu cuțitul la Dublin. Incidentul a avut loc, joi, în Parnell Square, în centrul capitalei irlandeze, în apropierea unei școli. Presa internațională relatează că agresorul a fost imobilizat de trecători până la sosirea poliției.

Motivul din spatele atacului nu este momentan cunoscut, însă autorităţile au exclus terorismul și nu au dezvăluit naționalitatea suspectului. Localnicii irlandezi au dat vina însă pe migranți, notează AFP.

Atacul a declanșat revolte în centrul orașului. Sute de oameni revoltaţi au ieşit în stradă. Maşini de poliţie, autobuze şi tramvaie au fost incendiate, totul în timp ce au existat şi ciocniri violente între autorităţi şi manifestanţi. Geamurile unor magazine au fost sparte, iar unul dintre ele chiar a fost jefuit.

„Sunt scene rușinoase. Avem de-a face cu o acțiune de huligani complet nebuni, conduși de ideologia de extremă dreapta, implicați în violențe grave”, a declarat presei comisarul de poliție Drew Harris, după ce a desfășurat 400 de ofițeri pentru a restabili ordinea publică.

Astfel de revolte sunt aproape fără precedent în Dublin. Nu există partide sau politicieni de extremă dreapta aleși în parlament, dar micile proteste anti-imigranți au luat amploare în ultimul an, notează Reuters.

„Există un grup de oameni, huligani, criminali, care se folosesc de acest atac îngrozitor pentru a semăna dezbinare”, a declarat presei ministrul Justiției, Helen McEntee.

In this article