Droguri de 5.5 milioane de lei depistate de poliție. Cinci persoane, dintre care moldoveni și ucraineni, cercetați penal

În perioada lunilor iunie-august 2022 a fost destructurată activitatea ilicită a unui grup criminal organizat, specializat în distribuirea și comercializarea drogurilor de tip „mephedrone”, „PVP” și „marijuana”, pe...

În perioada lunilor iunie-august 2022 a fost destructurată activitatea ilicită a unui grup criminal organizat, specializat în distribuirea și comercializarea drogurilor de tip „mephedrone”, „PVP” și „marijuana”, pe întreg teritoriul țării, inclusiv prin intermediul magazinelor online.

În cauză, procurorii PCCOCS au acționat în comun și cu suportul ofițerilor Direcției Investigații Speciale a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, precum și a ofițerilor Direcției investigații „Centru” a INI, ofițerilor de urmărire penală din cadrul Direcției Generale Urmărire Penală a IGP.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală a fost depistată o cantitate totală de aproximativ 9 kg de droguri, plasate în diverse locații din mun. Chișinău, valoarea totală a drogurilor ridicate de oamenii legii, constituind aproximativ 5 500 000 MDL.

Precizăm că, gruparea a fost documentată pe parcursul a trei luni, perioadă în care oamenii legii au stabilit că, membrii acesteia aveau reguli bine determinate de comunicare și repartizare a rolurilor criminale. Aceștia au creat o schemă prin care aduceau pe cale de contrabandă droguri din Ucraina, fiind introduse prin regiunea raioanelor din sudul Republicii Moldova, care ulterior erau transportate pe teritoriul țării în scopul distribuirii și comercializării în cantități mai mici cu plasarea acestor în ascunzișuri, care ulterior erau preluate de către alte persoane.

Ulterior, drogurile erau comercializate prin intermediul magazinelor online, iar comunicarea între membrii grupului având loc prin intermediul serviciilor de mesagerie, primordial „Telegram”.

Menționăm că, inițial au fost reținute două persoane, iar urmare a investigațiilor realizate suplimentar au mai fost reținute trei persoane, inclusiv cetățeni ai Ucrainei, în privința cărora fost aplicată arestarea preventivă.

În cadrul urmăririi penale sunt investigate și acțiunile a altor trei persoane, care sunt cercetate în stare de libertate. Totodată, urmează a fi dispuse investigații în vederea căutării și altor complici implicați în comiterea infracțiunii care la moment se eschivează de organul de urmărire penală.

Așadar, în urma perchezițiilor efectuate, la domiciliile învinuiților au fost depistate și ridicate pe lângă droguri, cântare electronice la scară mică, mijloace bănești cu proveniență neidentificată, telefoane mobile și alte mijloace de comunicare electronică utilizate în activitatea criminală, precum și înscrisuri relevante cazului.

În prezent, investigațiile continuă în scopul identificării și atragerii la răspundere penală și a altor persoane implicate în comiterea infracțiunii.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale, respectiv efectuarea în continuare a urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

In this article