Două persoane au suferit arsuri termice în timpul deflagrațiilor produse în urma scurgerii de gaz

Două persoane au suferit arsuri termice în timpul deflagrațiilor produse în urma scurgerii de gaz. Primul caz a avut loc în după amiaza zilei de 29 august într-o...

Două persoane au suferit arsuri termice în timpul deflagrațiilor produse în urma scurgerii de gaz.

Primul caz a avut loc în după amiaza zilei de 29 august într-o gospodărie din comuna Trușeni, municipiul Chișinău. Aici, o tânără în vârstă de 27 ani s-a ales cu arsuri termice pe suprafața membrelor superioare, în urma scurgerii de gaz de la aragazul defect. Persoana fost preluată de echipajul de medici și transportată la spital pentru îngrijiri de rigoare. În urma deflagrației, incendiu în locuință nu s-a produs.
Al doilea caz a fost raportat în localitatea Sălcuța, raionul Căușeni. Incidentul a fost înregistrat la ora 15:15, iar potrivit primelor informații, deflagrația s-a produs într-o bucătărie de vară a unei case de locuit. Ajunși la fața locului, salvatorii au stabilit că incendiu în locuință nu s-a produs, iar deflagrația a avut loc în urma scurgerii de gaz de la un furtun defect a unei butelii conectate la aragaz.

Explozia s-a produs, după ce o femeie în vârstă de 78 de ani a încercat să aprindă aragazul, iar în consecință aceasta s-a ales cu arsuri termice pe suprafața mâinilor și feței de gradul I și II.

Persoana a fost preluată de ambulanță și transportată la spitalul raional Căușeni.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă cetățenii să respecte regulile de securitate, în vederea evitării situațiilor de risc cauzate în urma exploatării necorespunzătoare a buteliilor de gaz și a instalațiilor conectate la gaze naturale.

Oamenii sunt rugați să păstreze buteliile de gaz în exteriorul locuințelor, să alimenteze astfel de utilaje doar cu combustibilul pentru care sunt destinate, precum și să verifice sistematic instalațiile conectate la gaze și utilizate în case și gospodării.

Totodată, în cazul depistării unor defecțiuni la instalațiile conectate la gaze, cetățenii sunt rugați să apeleze la ajutorul specialiștilor, pentru înlăturarea acestora.

În acest sens, pentru prevenirea exploziilor și incendiilor în locuințe, IGSU reamintește despre regulile de siguranță la exploatarea buteliilor de gaz, dar și a instalațiilor alimentate cu gaze naturale, printr-un spot social lansat anterior.

In this article