Dosarul ”Petic” se desumflă: Procuratura cere pedepse mai blânde pentru autorii ”violului” fabricat

Redacția portalului nostru a făcut propria investigație și a aflat cine se află în spatele dosarului inventat al lui Gheorghe Petic, care a fost încarcerat pentru un viol...

Redacția portalului nostru a făcut propria investigație și a aflat cine se află în spatele dosarului inventat al lui Gheorghe Petic, care a fost încarcerat pentru un viol pe care nu l-a comis. De la începutul lunii martie a acestui an, când forțele de ordine au făcut publică pe larg ancheta în dosarul Petic nu au mai existat vești despre soarta lui Gheorghe Petic.

CINE A FABRICAT DOSARUL PETIC ȘI CUM

PCCOCS și-a încheiat investigația la sfârșitul lunii aprilie. În boxa acuzaților s-au aflat fostul șef-adjunct al Poliției de Frontieră Veaceslav Garștea, colegul său Sergiu Cotruță și fostul vicepreședinte al raionului Ungheni, Petru Gherasimov. Din rechizitoriu rezultă că toți trei au fost acuzați de spionaj ilegal asupra lui Pietic, de mărturie falsă împotriva acestuia, de instigare la mărturie falsă și de abuz de putere. Un total de șase până la zece infracțiuni penale fiecare.

Cu toate acestea, pe site-ul Judecătoriei Chișinău se arată că instanța examinează cazul în baza unui singur articol – abuz de putere. Potrivit legii, aceasta poate fi sancționată cu amendă de 32.500 de lei sau închisoare de la 2 la 8 ani. Nu se cunoaște motivul pentru care acuzațiile au fost în cele din urmă atenuate.

În același timp, documentul care a ajuns la redacția noastră conține mărturisirea autorului acestui caz, Sergiu Cotruță. El a declarat că dosarul Petic i-a fost comandat de Veaceslav Garștea, un oficial de rang înalt al Ministerului de Interne la acea vreme. Garștea ar fi fost îngrijorat de faptul că Petic îl acuza în presă de contrabandă și atrăgea atenția în mod nejustificat asupra activităților sale.

„Fiind audiat în calitate de învinuit, Cotruță Sergiu a declarat că, vina în
comiterea infracțiunilor incriminate o recunoaște parțial, nu recunoaște comiterea
infracțiunii prevăzută la art.327 alin.(3) din Codul penal. A comunicat, că în luna
mai 2018 a locuit în Ciocîlteni, raionul Orhei. Au fost vecini cu Veaceslav Garştea
şi prieteni din copilărie, cu care se cunoaşte de mulţi ani. Garștea l-a sunat şi l-a
invitat acasă la Ciocîlteni, printre care i-a povestit despre problemele pe care le are
cu Gheorghe Petic. Și anume i-a comunicat că, acesta iese în reţele de socializare,
pe televiziune şi spune că el (Veaceslav Garştea) se ocupă cu contrabandă, că e şef
de Poliţie de Frontieră şi chestii mai detaliate, precum și despre alte persoane care
sunt pe video. Vorbeşte în privinţa lui şi alte persoane, pe care nu le-a numit, însă
i-a arătat video şi se vedea cine era acolo: şeful Poliţiei de Frontieră, el (Veaceslav Garştea), Jizdan, Plahotniuc şi chestii de acestea, că se ocupă cu diferite scheme
de trafic de ţigări. Aceasta a văzut în acel video”, – se arată în rechizitoriul procurorului.

Conform planului, Cotruță trebuia să câștige încrederea cunoscutei lui Petic, să o convingă să îl invite pe Petic la ea acasă pentru bani, să îl îmbete, să îi dea somnifere și apoi să îl acuze de viol. Pentru a duce la îndeplinire acest plan, potrivit lui Sergiu Cotruță, i-a dat o mașină, bani și i-a furnizat informații operaționale. De asemenea, femeia a fost plătită pentru mărturia sa falsă.

În 2019, Gheorghe Petic a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru viol. Câteva luni mai târziu a fost eliberat din închisoare, iar cazul a fost trimis spre reexaminare. Ulterior, s-a constatat că acest caz fusese fabricat. Petic a fost achitat.

In this article